Rusya'dan NATO'ya: Doğu Avrupa'dan çekil, eski sovyet ülkelerinden uzak dur

Rusya'dan NATO'ya: Doğu Avrupa'dan çekil, eski sovyet ülkelerinden uzak dur

.

A+A-

Rusya, NATO'dan, Ukrayna ile diğer eski SSCB ülkelerinin üyelik taleplerini reddetmesi ve Orta ve Doğu Avrupa'daki askeri varlıklarını geri çekmesini de içeren bir taslak güvenlik talepleri yayınladı.

Ukrayna sınırına asker konuşlandırmaya devam eden Moskova, söz konusu talep listesinde ABD öncülüğündeki Batı bloku ile müzakerelerde bağlayıcılığı bulunan güvenlik garantileri isteniyor.

Moskova'nın muhataplarına sunduğu belgede ayrıca, ABD ve Rus savaş gemileri ile savaş uçaklarının birbirlerinin topraklarına saldırabilecekleri bölgelere gönderilmesinin yasaklanmasını ve Rusya sınırına yakın noktalardaki ittifak tatbikatlarının sonlandırılmasını da içeriyor.

Ağır taleplerin, Rusya'nın NATO'nun genişlemesinde söz sahibi olmadığının altını çizen Washington ve müttefikleri tarafından kısa süre içerisinde reddedilmesi bekleniyor.

NATO Genel Sekreteri, Moskova ile yapılacak herhangi bir güvenlik görüşmesinin, ittifakın endişelerini dikkate alması ve Ukrayna ile diğer ortakları da dahil etmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Rusya'nın yayınladığı ve Batı'dan 'güvenlik garantileri' talep eden taslak metin, Ukrayna sınırında gerilimin devam ettiği bir ortamda geldi.

Bu arada bugün kamuoyu ile paylaşılan metnin muhataplarına hafta başında gönderildiği belirtildi.Rusya, şu taleplerde bulunuyor;

  • NATO'nun daha fazla genişlemesi ve Ukrayna'nın ittifaka katılımını reddetmek
  • Rusya ve NATO üyelerinin rızası ile istisnai durumlar dışında, Mayıs 1997'deki haliyle (Doğu Avrupa ülkelerinin ittifaka katılması öncesi) bulundukları ülkeler dışında ek birlik ve silah konuşlandırmamak
  • Ukrayna, Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya'daki tüm NATO askeri faaliyetlerinden vazgeçmek
  • Karşı tarafın topraklarını vurabilecek orta ve kısa menzilli füzeler konuşlandırmamak
  • Mutabık kalınan bir sınır bölgesinde birden fazla askeri tugay ile tatbikat yapmamak ve askeri tatbikatlar hakkında düzenli bilgi alışverişinde bulunmak
  • Tarafların birbirlerini hasım olarak görmediklerini teyit etmek ve tüm ihtilafları barışçıl yollarla çözmeyi ve kuvvet kullanmaktan kaçınmayı kabul etmek
  • Karşı tarafça tehdit olarak algılanabilecek koşullar yaratmamayı taahhüt etmek
  • Acil durumlar için iletişim hatları oluşturmak
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.