Rusya yaptırımlara uzayda yanıt verdi: Amerikalı astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bırakırız!

Rusya yaptırımlara uzayda yanıt verdi: Amerikalı astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bırakırız!

.

A+A-

Rusya Uzay Ajansı Başkanı Dmitry Rogozin, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sebebiyle 24 yıldır ABD ve Rusya işbirliğiyle yönetilen Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 355 gündür çalışan ve üç hafta içinde iki Rus kozmonotla birlikte Kazakistan’daki Baykonur üssüne inmesi planlanan Amerikalı astronot Mark Vande Hei’yi uzayda bırakmakla tehdit etti. Bu tehdide karşı ABD çözüm yolları arıyor. Elon Musk’ın SpaceX’inin yakın zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermeyi planladığı uzay aracı ile Hei’nin dünyaya geri dönebileceği iddia ediliyor.

Son 24 yıldır ABD ve Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu inşa etmek ve sürdürmek için birlikte çalışıyordu. Şimdi ise rakipsiz laboratuvarın 227 mil altında, Rusya Ukrayna’da ülkeyi ABD ve müttefikleriyle karşı karşıya getiren ve UUİ’nin geleceğini sorgulatan bir savaş yürütüyor.

En uzun uzay uçuşu rekorunu elinde bulunduran Amerikalı astronot Mark Vande Hei, uzaydaki 355 gününü sadece üç hafta içinde sonlandırmaya hazırlanıyor. Plan, Hei’nin iki Rus kozmonotla birlikte bir Rus uzay aracıyla Kazakistan’a inmesi.

Ancak Ukrayna’yı işgali sebebiyle Rusya’ya karşı getirilen yaptırımlar Vande Hei’nin dönüşünü beklemeye alabilir.

Rusya, yaklaşık iki hafta önce Ukrayna’yı işgal ettikten sonra, Başkan Joe Biden, Rusya’nın yüksek teknoloji ithalatının yarısından fazlasının kesilmesi de dahil olmak üzere yeni yaptırımlar açıklamıştı.

Biden , 24 Şubat’ta Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada, “Bu, uzay programları da dahil olmak üzere, havacılık endüstrilerini bozacak” demişti .

Açıklamalardan kısa bir süre sonra NASA, ABD-Rusya sivil uzay işbirliği hakkında “herhangi bir değişiklik planlanmadığını” ve ajansın “devam eden yörünge ve yer istasyonu operasyonlarını” desteklemeye devam edeceğini belirten bir bildiri yayınladı.

Rusya Uzay Ajansı başkanı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın bir müttefiki olan Dmitry Rogozin, Biden’a bir dizi düşmanca tweet’le yanıt verdi. 26 Şubat’ta, Vande Hei’yi uzayda bırakmak ve Rusya’nın uzay istasyonu bölümünü tamamen ayırmakla tehdit eden Rusça bir video yayınladı .

NASA, Rogozin’in Vande Hei’yi uzayda terk etme tehditlerine karşı şimdilik sessizliğini koruyor.

SpaceX dünyaya geri getirebilir

Rusya’nın böyle bir adım atması halinde, ABD’li astronot Vande Hei’nin dünyaya dönüşünü Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot gönderecek olan SpaceX aracılığıyla yapılabileceği iddia edildi.

Elon Musk’ın SpaceX’i, önümüzdeki günlerde dördüncü kez Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot göndermesi bekleniyor.

Crew-3 olarak adlandırılan görev, NASA astronotları Raja Chari, Tom Marshburn ve Kayla Barron ile Avrupa Uzay Ajansı astronotu Matthias Maurer’i yörüngede altı ay boyunca UUİ’ye taşıyacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.