'Rusya ilk kez Türkiye’yi savaşçılara destekle suçladı'

'Rusya ilk kez Türkiye’yi savaşçılara destekle suçladı'

Rusya uzmanı Kerim Has, Rusya’nın saygın gazetelerinden Vedomosti'de yayımlanan ve Türkiye'nin iki asker kaybetmesine neden olan İdlib'deki saldırısını değerlendirdi.

A+A-

Haber Merkezi - Rusya Savunma Bakanlığı'nın, Türkiye'yi İdlib'deki teröristlere destek vermekle suçladığı, "Türk tarafını (yeni) olaylardan kaçınmak için, teröristlerin eylemlerine yönelik desteğini ve onlara silah vermeyi bırakmaya davet ediyoruz" açıklamasının yankıları sürüyor.

Rusya uzmanı Kerim Has, Rusya’nın saygın gazetelerinden Vedomosti'de yayımlanan ve Türkiye'nin iki asker kaybetmesine neden olan İdlib'deki saldırısını değerlendirdiği bir analizinde, "Rusya ilk kez resmi olarak Türkiye'yi savaşçılara destek vermekle suçladı" başlığını attığını duyurdu.

Has, analizde yer alan ifadeleri de aktardı:

"Gazeteye konuşan Rusya Savunma Bakanlığına yakın kaynağa göre “Türkiye, bizzat kendi eylemleriyle fiili olarak Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) -terör- örgütü savaşçılarını desteklediğini göstermiş oldu.

Aynı kaynak, Türkiye’nin bölgeye son aylardaki çok ciddi askeri sevkiyatının Suriye ordusuna karşı kullanıldığını belirtiyor. Rus Savunma Bakanlığı kaynağı, “İdlib’de Türkiye’yi durdurmak için artık sadece Suriye değil Rus uçaklarının da hava devriyesine başlayacağını” söylüyor.

Aynı kaynak, en kötüsünün, Türkiye’nin bu savaşçılara Amerikan yapımı omuzdan fırlatılan taşınabilir füze sistemi Stinger’lardan da verdiğini ve şubat ayında Suriye ordusuna ait 2 helikopterin bu füzelerle düşürüldüğünü ifade ediyor.

Haberde, dünkü saldırıyı yapan Rus Su-24 uçağını da Türkiye destekli bu savaşçıların Stinger’larla düşürmeye çalıştıkları ama başarılı olamadıkları belirtiliyor. Aynı kaynak, Rus uçaklarının bu tarz tehditlerden kaçınabilmek için artık 5000 metre yükseklikten uçacağını söylüyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriyeli muhaliflerle çatışmalara katılmasının Erdoğan-Putin arasında varılan anlaşmaları yıktığını belirten Rus Savunma Bakanlığına yakın bu yüksek düzeyli askeri kaynak, gerginliğin artmasının iki ülke liderinin buluşmasını ertelediğini de söylüyor.

Aynı kaynak, bütün olanlara rağmen Türk ve Rus taraflarının gerginliği yönetmeye ve çatışmaların artmamasına çalıştıklarını belirterek mevcut durumu şu “üzücü” cümleyle ifade ediyor: Rusya, savaşçıları vurduğunu açıklıyor; Türk tarafı ise kendilerini Suriyelilerin bombaladığını."

Has önceki paylaşımlarında ise, "İdlib’de bugün Türk askerine saldırıyı kimin yaptığını Ankara belirtmekten çekinmiş sanki. Rus Savunma Bakanlığı ise aynı yerde Su-24 uçaklarıyla, haberdeki açıklamaya göre, Türkiye destekli “teröristlere” hava saldırısı düzenlediğini söylüyor" ifadelerini kullanmıştı. 

Ahval

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.