Rus komutanlar nerede?

Rus komutanlar nerede?

.

A+A-

Rus paralı asker ordusu Wagner’in ve lideri Yevgeni Prigojin’in geçen haftasonu kalkıştığı isyandan bu yana, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ve bazı üst düzey Rus komutanların ortada gözükmemesi dikkat çekiyor.

Reuters haber ajansı, Geramisov’un geçen hafta Cumartesi gününden bu yana kamuoyunun karşısına ya da devlet televizyonuna çıkmadığını belirterek, Savunma Bakanlığı'nın basın açıklamasında da 9 Haziran'dan bu yana kendisinden bahsedilmediğini belirtti.

67 yaşındaki Gerasimov, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının komutanı ve bazı Batılı askeri analistlere göre Rusya'nın üç "nükleer çantasından" birinin sahibi.

Ukrayna'daki Rus güçlerinin komutan yardımcısı olan ve Suriye çatışmasındaki saldırgan taktikleri nedeniyle Rus basını tarafından "General Armageddon" lakabıyla anılan General Sergey Surovikin de Gerasimov gibi ortalıkta görünmüyor.

Surovikin gözaltında mı?

New York Times ABD istihbarat brifingine dayandırdığı haberinde, Surovikin'in isyan hakkında önceden bilgi sahibi olduğu ve Rus yetkililerin Surovikin'in suç ortağı olup olmadığını araştırdığını aktarmıştı.

Kremlin dün ortada çok fazla spekülasyonun ve dedikodunun olduğunu bildirmişti.

Moscow Times online gazetesinin Rusça versiyonu ve bir askeri blog yazarı, Surovikin'in tutuklandığını iddia ederken, Rusya'da geniş takipçi kitlesine sahip diğer bazı savunma muhabirler de, Surovikin ve diğer üst düzey subayların isyandaki olası rolleri hakkında sorgulandıklarını aktardı.

Bazı Rus telegram hesaplarından da Wagner isyanında parmağı olabileceği düşünülen üst düzey askeri yetkililerin tasfiyelerinin sürdüğü bilgisinin paylaşıldığı bildirildi.

Gerasimov'un yardımcısı Surovikin en son Cumartesi günü Prigojin'e isyana son vermesi çağrısında bulunduğu bir videoda görülmüştü.
Rus medyasında dün akşam, Surovikin'in Moskova'da gözaltında tutulduğuna dair doğrulanmamış haberler yer aldı.

İyi bağlantıları olan bir gazeteci olan Aleksi Venediktov, kaynaklarını belirtmeden Surovikin'in Cumartesi gününden beri ailesiyle görüşmediğini ve korumalarının da sessizliğe büründüğünü söyledi.

Kremlin'den yanıt

Kremlin ise bugün, Surovikin'in durumu hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Surovikin ile ilgili soruları, Rusya Savunma Bakanlığı’na iletti. Bakanlık, bugüne kadar Surovikin hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Gazetecilerin Kremlin'in Surovikin ile durumu netleştirip netleştiremeyeceği sorusuna Peskov, “Hayır, ne yazık ki hayır” diyerek yanıt verdi.

Peskov soru için, “Savunma Bakanlığı’yla iletişime geçmenizi öneririm. Bu konu onların yetki alanında” dedi.

Basın toplantısında bir muhabirin, Putin'in Surovikin'e hala güvenip güvenmediğini sorusunu yöneltmesi üzerine Peskov, "Başkomutan olarak Putin, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile birlikte çalışıyor" dedi.

Peskov, "bakanlık içindeki yapısal birimler" ile ilgili soruların Savunma Bakanlığı’na sorulması gerektiğini söyledi.

Bakanlık, Reuters haber ajansının Surovikin hakkındaki sorusuna yanıt vermedi.

Prigojin bağlantısı

Ukrayna savaşındaki başarısızlıkları nedeniyle aylardır Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Gerasimov'u karalayan Prigojin, Çeçenistan ve Suriye'deki deneyimleri nedeniyle orduda büyük saygı gören Surovikin'i sık sık övmüştü.

Gerasimov'un göreve getirilmesinden önce Ukrayna savaşının genel komutanı olarak görev yapan Surovikin, Batılı askeri analistler ve Ukrayna ordusunun bazı kesimleri tarafından “etkili bir operatör” olarak görülüyor.

Rus savaş muhabirleri tarafından geleceğin potansiyel savunma bakanı olarak anılıyordu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.