RÖPORTAJ | "Ortak bir strateji belirlenip Kürtlere müjde verilmeden masadan kalkılmamalı"   

RÖPORTAJ | "Ortak bir strateji belirlenip Kürtlere müjde verilmeden masadan kalkılmamalı"  

.

A+A-

Halkların Demokrat Partisi (HDP) Eski Milletvekili ve HDP Eski Sözcüsü Osman Baydemir KDP.info'ya verdiği röportajda Kürtler arası diyalog ve gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Röportajda Kürtler arasındaki birlik, Kürt kazanımlarının nasıl koruna bileceği gibi pek çok konuya değinen Baydemir, “Oksijen bir insan için ne kadar önemliyse Kürtlerin birliği de Rojava için o denli hayatidir” dedi.

Kürtlerin siyasi durumunu nasıl görüyorsunuz, Kürtler ne yapmalı?

“Biz birimizi dinlemeliyiz. İnanıyorum ki birbirimizi dinlersek sorunların yüzde 50’si çözülecek. Geri kalan bölümü de diyalog ile çözülecek. Öyle inanıyorum ki Kürt partileri arasında aslında çok büyük sorunlar yok. Asıl sorun birbirini dinlememe ve birbirini kabul etmeme sorunudur. Bunun birbirini dinleme ve ilişkilenme çok önemli.”

Rojava’da Kürtler arası diyalog süreci yaşanıyor. Bu diyaloglar Başkan Mesud Barzani’nin öncülüğündeki Duhok anlaşmasını temel alarak yapılıyor. Bu görüşmelerin ve anlaşmaların önemi için ne düşünüyorsunuz?

“Su ve ekmek insan için ne kadar önemliyse Kürtler arası diyalog Rojava Kürdistanı için o denli önemlidir. Ekmek ne kadar kutsalsa Kürtler içinde diyalog ve anlaşma o denli kutsaldır. Oradaki görüşmeler tüm Kürt partileri ve Kürdistan parçaları için önemli bir örnektir, bu nedenle bir Kürt olarak bu görüşmelere öncülük eden herkese teşekkür ediyorum ve destekliyorum. Özellikle de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin gösterdiği önemli desteğe teşekkür ediyorum.”

Söz konusu görüşmelerin başarıya ulaşmaması durumuna ilişkin neler düşünüyorsunuz?

“Bölgedeki devletlerin hiç biri Kürtler arası diyaloğun gelişmesini istemiyor. Kürtlerin bölge devletlerinin planını görmesi gerekiyor. Onlar Kürtlerin birliğini istemiyor. Kürtler, ortak bir strateji belirleyene ve Kürtlere bunun müjdesini verene değin o görüşme masasından kalkmaması gerekiyor. Görüşme süreci tüm Kürtler için kutsal bir süreçtir.”

Başkan Mesud Barzani’nin Kürtler arası birlik görüşmelerindeki rolü hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Diyebiliriz ki başı şahıs ve şahsiyetler olmadan Kürdistanın hiçbir parçasında barış süreci başarıya ulaşamaz. Kürdistan Bölge Başkanının rolü önemlidir ve öyle inanıyorum ki o olmadan bu süreç başarıya ulaşamayacaktır. Bu süreç devam etmeli ve bizlerde onu desteklemeliyiz. Bu süreç 40 milyon Kürt için önemlidir ve Kürtlerin umudunu büyütüyor.

Kürtler IŞİD’e karşı savaşta iki önemli noktada kazandılar. Kendi topraklarının işgal edilmesine izin vermediler ayrıca tüm dünyaya bir terör gücü olmadıklarını gösterdiler. Biz dünya güçlerinin kendi çıkarları için çalıştığını biliyoruz. Kürtlerde şunun bilincinde olmalı Orta Doğu’da medeniyet Kürtlerde var ve uluslararası güçlerin ilişkilenebileceği başka medeni bir millet de yok.”

Orta Doğu’da sürekli bir hareketlilik var, devletlerarası barış görüşmeleri de yapılıyor. Fakat bazı çevreler ellerindeki toprakları büyütmek içinde çalışıyor. Siz bu gelişmeler ışında Kürtlerin plan ve stratejilerinin ne olması gerektiğini düşünüyorsunuz. Kürtler bu süreçten nasıl faydalanmalı, kendini nasıl hazırlamalı?

“Her şeyden önce Kürt halkı dört parça Kürdistan’da büyük bir mücadele verdi ve çalışma yürüttü. Fakat bazı parçalarda bazı siyasi çevreler var ki esas güçtürler onlar ulusal çıkarları parti çıkarının önüne koymalıdır. Bu sözü herkes için söylüyorum. Çünkü varlığımız ulusal varlıktır.”

Peki Kürtler elde ettikleri kazanımlarını nasıl korumalı?

“Çok büyük bedeller verdik fakat asıl önemli olan bir bedelleri nasıl koruyacağımız konusudur. Kürtlerin kazanımları dört parçadaki Kürtlerin kazanımdır. Barış için tüm devletler Kürtleri muhatap almalı. Orta Doğu barışı için Kürt sorunu çözülmeli. Kürtler kimse için tehdit değiller.

Bakınız Güney ve Rojava Kürdistan’ında tüm toplumsal kesimlere. Kürdistan parlamentosunda ve merkezde tüm dini ve etnik çevrelerin temsilcileri var. Bu da Kürtlerin Orta Doğu’da elçilik olduğunu gösteriyor.”
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.