Rojava’daki yoksulluk tehlikeli boyutlarda

Rojava’daki yoksulluk tehlikeli boyutlarda

.

A+A-

 Suriye lirasının Amerikan doları karşısında sürekli değer kaybetmesi sonucunda Suriye ve Rojava’da şiddetli bir ekonomik kriz yaşanıyor.

1 doların 6 bin 775 Suriye lirasından işlem gördüğü bugünlerde yükselen enflasyonla beraber yoksulluk tehlikeli boyutlara ulaşmış durumda.

Rûdaw’a yaptığı açıklamada ekonomik krizin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisine değinen Rojava’nın Cizire Kantonu’ndan Lewend Muhammed; yoksulluk, Suriye lirasının dolar karşısındaki değer kaybı, son yıllarda ülke dışına artan göç ve Türkiye’nin devam eden tehditlerinin emlak ticaretini olumsuz etkilediğini belirtti.

Yazar ve aynı zamanda emlakçı da olan Muhammed, emlak piyasasının durma noktasına geldiğine dikkat çekerek “ Yoksulluk, güvenlik ve istikrarın olmaması, Türkiye’nin tehditleri ve göç gibi faktörler, emlak piyasasının durma noktasına gelmesinde etkili olan başlıca etkenler” diye belirtti.

Cizire Kantonu İnsan Hakları Derneği Başkanı Evin Cuma, uygulanan ambargodan dolayı insani yardımların bölgeye ulaşamadığını aktararak “Kuzeydoğu Suriye abluka altında. İnsanı yardımların gönderildiği yollar Türkiye ve ona bağlı grupların elinde olduğundan bu yardımlar buraya ulaştırılamıyor. Diğer taraftan Rejim de bu konuda zorluklar çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Yoksulluğun azalması için “İnsanlara iş imkanı yaratacak küçük projeler ve sınır kapılarının uluslararası kararlarla açılması” önerilerini getiren Cuma, “Bu insanların yaşamlarını idame ettirmesi için yardım gerekli. Tarımsal alanlardaki sular kesilmiş. Özerk Yönetim ve uluslararası kuruluşlara bu durumu değiştirmeleri için çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Rojava, yaklaşık 12 yıldır şiddetli bir ekonomik krizle yüz yüze. Yoksulluk, işsizlik ve artan hastalıklar bu krizin insan yaşamına etkilerinin en somut göstergeleri olarak ortaya çıkıyor.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.