Rojava’daki Kürt taraflar Türkiye’nin bombardımanlarını nasıl değerlendiriyor?

Rojava’daki Kürt taraflar Türkiye’nin bombardımanlarını nasıl değerlendiriyor?

.

A+A-

ENKS ve PYNK, Türkiye’nin son dönemde Rojava’nın çeşitli bölgelerine düzenlediği bombardımanlarını kınadıklarını, bombardımanların IŞİD’in Haseke’deki başarısız cezaevi kalkışması sonrası arttığını belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları ve insansız hava araçları (İHA) 1 Şubat’ta Mahmur Kampı ile Karaçoh Dağı, Şengal ve Rojava’nın Derik ilçesi kırsalını eş zamanlı bombalamıştı.

Söz konusu bombardımanlarda en az 8 kişinin hayatını kaybettiği, 20’den fazla kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

TSK son olarak Dırbesiye’de bir aracı hedef almıştı

Türkiye’nin bombardımanları Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) askeri üs ve noktalarını da hedef alıyor.

Son olarak TSK’ya ait İHA’lar Amude’ye bağlı Dırbesiye’de bir otoyol üzerinde bir aracı hedef almış ve 4 kişi ağır yaralanmıştı.

Aynı şekilde DSG yaptığı açıklamada Derik’te 4 üyelerinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Türkiye ve ona bağlı silahlı gruplara artık Rojava’yı hedef almamaları ve bölge güvenliğine zarar vermemeleri konusunda baskı uyguladıklarını belirtiyor.

ENKS: Saldırıları kınıyoruz

Rojava’daki başat Kürt gruplarından olan ENKS yöneticilerinden Kadrican Mele, konuya ilişkin Rûdaw’ın sorusunu yanıtladı.

Mele şu değerlendirmede bulundu:

“ENKS olarak her zaman için bölgenin istikrarı ve güvenliğinden yanayız. ABD, Rusya, Türkiye ve uluslararası güçlerle ya da heyetlerle görüştüğümüzde de daima dile getiriyoruz.

ENKS olarak muhalefetten farklı bir tutumumuz olduğunu söylüyoruz. [Türkiye’nin] Bu saldırıları onaylamıyoruz ve kınıyoruz.”

DSG, Uluslararası Koalisyon’u sorumlu tuttu

DSG, Türkiye’nin düzenlediği bombardımanlardan Uluslararası Koalisyonun da sorumlu olduğunu belirterek Koalisyonun hava sahasını Türkiye için açtığını aktardı.

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ise ABD tarafına bombardımanlarla ilgili bilgi verdiklerini, fakat ABD’nin kendilerine ‘işbirliklerinin IŞİD’le savaş çerçevesinde’ olduğunu söylediklerini belirtiyor.

“IŞİD’in Haseke yenilgisi sonrası saldırılar arttı”

PYNK’nin bünyesinde bulunan Suriye Kürdistanı Geleceği Akımı (Şepêla Pêşeroj a Kurdistanê) Başkanı Narin Metini de Rojava’daki Kürt taraflar arasındaki birliğe dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“IŞİD’in Haseke’de Geweran Cezaevinde bozguna uğraması sonrası Türkiye yine saldırılarını artırdı, artıracak. ABD bir süreye kadar dostumuz olarak duracak. Gerekli olan şey Kürtlerin birliğidir, PYNK ve ENKS arasındaki birliktir.

 

Rudaw

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.