Putin: İdlib sorununu çözmemiz lazım

Putin: İdlib sorununu çözmemiz lazım

Türkiye - Rusya 8. Üst düzey işbirliği toplantısı için Moskova’ya giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başbaşa görüştü. Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

A+A-

Putin, Suriye'deki savaşın son bulmasının cihatçıların kontrolü altında bulunan İdlib sorununun çözümüne bağlı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin İdlib mutabakatındaki yeri ve İdlib'in güncel durumu üzerine soruyu cevaplayan Putin, "İdlib'de kesin bir ilerleme söz konusudur. Suriye'de siyasi çözüme kavuşmak için İdlib konusunu çözmemiz lazım" diye konuştu. 

Erdoğan ise aynı soruya, "İdlib'de yaşanacak herhangi bir boşalma halinde gelecekleri yer diğerleri gibi Türkiye olacak. Bizim için hassas bir bölge ve bu sebeple Rusya ile müşterek çalışma durumumuz var. Türkiye de Rusya da rejim de bu bölgede kendisine göre çalışmaları yürütüyor. İdlib'de atmamız gereken adımları attık, atmaya da devam edeceğiz, geri dönmemiz mümkün değil" cevabını verdi.

Erdoğan ayrıca, "Suriye'nin toprak bütünlüğü önem arz etmektedir. Bu toprak bütünlüğünün tesisi için dayanışma gerekmektedir ancak Fırat'ın doğusu buna karşı tehdit taşımaktadır. Buradaki en önemli adım Astana sürecidir ve yine burada Rusya ile baş aktörler olarak İran'la da dayanışmamız devam etmektedir" dedi.

Astana sürecinin 'Cenevre'yi dışlamak' olmadığını vugulayan Erdoğan, "3 milyon 600 bin Suriyeli bizim topraklarımızda, ancak kararlı adımlar atılırsa bizler de bir an önce bunların kendi topraklarına gitmesini sağlamış oluruz" diye konuştu.

 

'YPG BİZİM İÇİN TERÖR ÖRGÜTÜDÜR'

YPG'ye ilişkin sorulan bir soruyu da yanıtlayan Erdoğan, "Birkaç ay önce İdlib'de durum çok farklıydı, şimdi ise tam aksine herkes dönmeye başladı. Ancak bu bizi memnun ediyor mu? Hayır. Çünkü içerideki sıkıntılar kısmen de olsa devam ediyor. Ancak, Afrin nasıl daha sakin bir hale geldiyse, İdlib'de de bu duruma ulaşılabilir. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz ancak bunun için bölgenin tamamen terörden arındırılması lazım. Bizim asıl amacımız Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak. YPG bizim için terör örgütüdür" dedi.

Erdoğan, ABD ile aralarında krize neden olan S-400 füze savunma sistemi hakkında ise "S-400'ler konusunda yol haritamızı zaten beliRlemişiz, her şey bitmiş. Bundan sonra bundan vazgeçmemizi bekleyenler demek ki, biz tanımıyorlar. Bu iş bitmiştir. Egemenlik hakkımızı tartışmayız" diye konuştu. 

(Artı Gerçek)

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.