Pentagon'un IŞİD raporu: "Türkiye, Rusya ve İran'a terörist sevk ettiler"

Pentagon'un IŞİD raporu: "Türkiye, Rusya ve İran'a terörist sevk ettiler"

.

A+A-

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un (WP) haberinde, Pentagon'un istihbarat raporuna göndermede bulunularak IŞİD'in Horasan Grubu'nun (IŞİD-H) "Rusya, İran ve Türkiye'ye terörist sevk ettiği" yazıldı. 

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Crocus City Hall adlı konser salonuna 22 Mart'ta yapılan saldırının ardından IŞİD-H tekrar dünya gündemine oturdu. Örgütün üstlendiği saldırıda, Rusya Soruşturma Komitesi'nin son paylaştığı verilere göre en az 139 kişi yaşamını yitirirken, 200 yakın kişi de yaralandı.

WP, haberinde geçen yıl sızdırılan Pentagon belgelerindeki bilgileri ön plana çıkararak, "Raporlara göre örgüt Rusya, İran ve Türkiye'ye teröristler gönderirken, ABD dahil olmak üzere Batılı ülkelere yönelik saldırılar planlıyor" ifadelerine yer verdi.

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde Santa Maria Kilisesi'ne 28 Ocak'ta düzenlenen ve bir kişinin öldürüldüğü saldırıyı IŞİD-H üstlenmişti. İki militanın Tacikistan ve Rusya yurttaşı olduğu aktarılmıştı. 

Örgüt ayrıca İran'da Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün eski komutanı General Kasım Süleymani için 3 Ocak'ta düzenlenen anma törenine yapılan saldırıyı da üstlenmişti. Kirman şehrindeki saldırıda en az 94 kişi öldürülmüş, 284 kişi de yaralanmıştı.

Cihatçı ve beyaz üstünlükçü grupların internetteki faaliyetlerini takip eden ABD merkezli danışmanlık firması SITE Intelligence Group'un direktörü Rita Katz, son dönemdeki saldırılarla IŞİD'in "dünyaya halen ölümcül ve gerçek bir tehdit yarattığı mesajını vermeyi hedeflediğini" söyledi.  

Haberde, IŞİD-H'nin Orta Asya'da özellikle Tacikçe, Özbekçe ve Farsça bilen militanları devşirdiği belirtilirken Katz, örgüt için "kolları eski Sovyet devletlerinin bölgeleri de dahil olmak üzere Orta Asya'nın dört bir yanına uzanan ölümcül bir yapı" diye niteledi. 

"Türkiye öncelikli hedef olabilir"

Birleşik Krallık merkezli Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden Antonio Giustozzi de örgütün gelecekte Türkiye, Fransa veya Hollanda'yı hedef alabileceğini savundu. 

Analist, "IŞİD'in ana merkezlerinden biri olması ve örgüte yönelik baskınlar düzenlenmesi nedeniyle Türkiye'nin öncelikli hedeflerden biri haline gelebileceğini" öne sürdü. 


Rusya'nın iç güvenlik teşkilatı FSB, IŞİD'in Horasan Grubu'nun üstlendiği saldırılarla ilgili 11 kişinin gözaltına alındığını bildirmişti. 

Şüphelilerden 4'ü Moskova'nın Basmani Bölge Mahkemesi'nde 24 Mart'ta hakim karşısına çıkarılmıştı. 

Tacikistan yurttaşları Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Feridun Şemseddin ve Muhammadsobir Fayzov'un 22 Mayıs'a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.

Şüphelilerden Şemseddin ise saldırıdan önce 4 Mart'ta Türkiye'den Rusya'ya gittiğini öne sürmüştü.

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nün paylaştığı verilere göre IŞİD, son bir yıl içinde dünya çapında toplamda en az 5 bin kişinin ölmesine veya yaralanmasına yol açan 1100'den fazla saldırıyı üstlendi.


Independent Türkçe, Washington PostiNews

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.