PDK Parlamento Grup Sözcüsü: Bağdat’ta Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne yönelik tehlike var

PDK Parlamento Grup Sözcüsü: Bağdat’ta Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne yönelik tehlike var

.

A+A-

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Kürdistan Parlamentosu Grubu Sözcüsü Peşewa Hewrami, Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi ile müzakere yapmak istemediğini söyledi.

K24’ün canlı yayın konuğu olan PDK’li Peşewa Hewrami, Bağdat’taki bazı yetkililerin Kürdistan Bölgesi Hükümeti Yüksek Müzakere heyetine çok açık ifadelerde bulunduğunu ve “Sizin hava sahanızın ve karanızın bizim elimizde olması lazım, şimdi sizin bizim için zelil olmanız lazım” ifadelerini kullandıklarını belirtti.

Hewrami, Bağdat’la müzakere heyetiyle Kürdistan Parlamentosu’nda gerçekleştirdikleri toplantıda müzakere heyetinin, Iraklı bazı yetkililerin tehlikeli niyetini anlattığını belirtti.

Iraklı yetkililerin Kürdistan halkına yönelik bu şekilde kötü niyeti olduğunun daha önce bahsedilmediğini kaydeden Hewrami, “Bugünkü toplantıda tehlikeli konulardan bahsedildi. Müzakere heyeti, Bağdat’ta Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne yönelik tehlike olduğunu aktardı. Sayın Başbakan Yardımcısı kendilerinin Bağdat’taki yetkililere anayasadan bahsettiklerini, ancak Iraklı yetkililerin anayasada Kürtlerden bahseden bölümleri fazlalık olarak gördüklerini söyledi” dedi.

“Onlar Kürtlerin teslim olmasını istiyor. Kürdistan’ın federal bölge statüsünün kaldırılmasını ve Irak’ın diğer illeri gibi muamele görmesini istiyorlar” ifadelerini kullanan Hewrami, “Irak hükümeti daha önce anayasanın 55’inci maddesinde Kürdistan Bölgesi’ne yönelik ihlalde bulundu. Anayasayı uygulamıyorlar. Kürdistan Bölgesi heyetinin Iraklı yetkililerle müzakerelerinde anayasaya aykırı davrandıklarını ifade etmelerine karşılık artık bu yasalar sadece kağıtlarda yazılı diyecek duruma geldiler” diye konuştu.

Hewrami sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak’ta iki cephe oluştu; bunlardan biri Kazimi hükümeti, ki Kürdistan Bölgesi ile anlaşmaya varmak istiyor ancak gerçek iktidar değil, diğer cephe ise güçlü cephe ve tamamıyla Kürdistan Bölgesi karşıtı hareket ediyor.

Bugün hükümet heyetine de reform dışında hiçbir çözümün olmadığını söyledik. Bağdat Almanya değil ki gidip anlaşmaya varılsın. Bağdat, Irak Başbakanı’nın kulağının kesilmesinden bahsedilen bir yer. Bağdat’ın geleceğe dair bir öngörüsü yok. Yarın kimin nerede kimin kulağını keseceği bilinmiyor. Mali açıdan da Irak’ın durumu 2021’de daha kötü olacak.

Kürdistan Bölgesi reform sürecini ciddiyetle yürütmeli. Başbakan bu konuda ciddi, hepimiz ciddi olmalıyız. Siyasi kesimlerden bazıları reformların gerçekleşmesini engellemeye çalışıyorlar.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.