PAK, HDP’nin organize ettiği yerel seçimlerde ittifak konulu 20 ve 27 Ekim günü yapılan toplantılara katılmadı

PAK, HDP’nin organize ettiği yerel seçimlerde ittifak konulu 20 ve 27 Ekim günü yapılan toplantılara katılmadı

HDP’nin çağrısıyla 20 ve 27 ekim 2018 tarihlerinde yapılan yerel seçimlerde ittifak konulu toplantılara PAK katılmadı.

A+A-

HDP Eş Genel Başkanları Sayın Pervin Buldan ve Sayın Sezai Temelli 17 Ekim 2018 günü partimize göndermiş oldukları davetiye ile,’Kürdistani partilerin genel başkan ve liderleri ile, son gelişmeler konusunda görüş alış verişinde bulunmak ve gelecekteki siyasi ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda karşılıklı danışmak istiyoruz. Bu amaçla düzenleyeceğimiz yemekli toplantıya katılımınız bizlere güç katacak, mutlu edecektir’ demişlerdi. Biz PAK olarak daha bu toplantıya katılma kararı almamışken, HDP Eş Genel Başkanı Sayın Pervin Buldan aynı gün yapmış olduğu bir basın açıklamasında, 24 Haziran seçimlerinde ittifak yapamadıkları Kürdistani partilerle 20 ekimde yerel seçimlere dair ittifakın görüşüleceği bir toplantı gerçekleştireceklerini dile getirmişti.

PAK olarak bize gönderilen davetiyenin içeriği ile Sayın Pervin Buldan’ın kamuoyuna açıklamış olduğu toplantının içeriği farklıydı.

Bilindiği gibi PAK olarak , 24 haziran seçimleri öncesinde, diğer 4 Kürdistani parti ve hareket ile birlikte, HDP heyeti ile 6 maddelik bir deklarasyon üzerinde mutabakata varmıştık.

Fakat, HDP, bugüne kadar ne bize ve ne de kamuoyuna hala da sebepleri konusunda her hangi bir açıklamada bulunmadan, üzerinde mutabık kaldığımız 6 maddeyi kendi seçim deklarasyonuna koymadı. Aynı şekilde 23 Mayıs’ta Diyarbakır’da açıklanan deklarasyonda da bu 6 maddeye yer vermedi.

HDP’nin bu tutumu Seçim ittifakı görüşmelerinin son bulmasına yol açtı. Ne var ki HDP, bunu bildiği halde, HDP adına kamuoyuna yapılan açıklamalarda, ittifakın gerçekleşmeme sebebi olarak ‘milletvekilliği sayısında anlaşma sağlanamadı’ gibi gerçek dışı bir beyanlarda bulunuldu.

HDP’nin 24 Haziran 2018 seçimlerinde Kürdistani partilere karşı sergilemiş olduğu bu tutum ciddi güvensizlik ve kaygılara sebep oluşturdu. HDP’nin bu tutumu ; partimize 20 Ekim toplantısı ile ilgili olarak gönderilen davetiye içeriği ile sayın Pervin Buldan’ın kamuoyuna açıkladığı toplantı içeriğinin farklı olması ve bu toplantı daha netleştirilmeden kamuoyuna açıklanmasıyla bütünleşince, PAK olarak 20 Ekim 2018 günü gerçekleştirilen toplantıya katılmama kararı almıştık ve o toplantıya katılmadık.

20 Ekim günü HDP bazı partilerle 2019 yerel seçimlerinde ittifakın konuşulduğu bir toplantı gerçekleştirdi. Ve bu toplantıda, 20 ekim toplantısına katılmayan partilerin de çağrılmasıyla , bir hafta sonra yerel seçimlerde ittifakı için bir toplantının yapılması kararı alındı.

PAK, daha önce kamuoyuna açıkladığı gibi, 31 Mart 2019 günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere bağımsız adaylarla katılma görüşündedir.

PAK, Siyasi partiler, STK’lar ve toplumun en geniş etnik, dinsel, mezhepsel ve sosyal kesimlerinden şahsiyetlerin oluşturacakları Yurtsever Demokrat Bağımsız Adaylar Paltformu’yla 2019 yerel seçimlerine katılma görüşündedir.

Bu görüşünden dolayı da, 20 ekim 2018 günü yapılan toplantıya katılmayan PAK, HDP ve diğer partilerin 27 Ekim günü gerçekleştirdikleri yerel seçimlerde ittifak konulu toplantıya da katılmadı.

PAK 2019 yerel seçimleri için, bağımsız adaylarla seçimlere katılma görüşünde mutabık olan tüm siyasi parti, STK ve şahsiyetlerle Yurtsever Demokrat Bağımsız Adaylar Platformu’nu oluşturma çabası içinde olacaktır.

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’ne ilişkin siyasetimizin detaylarını ve izleyeceğimiz yol haritasını önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız. 27.10.2018

PAK Basın ve İletişim Bürosu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.