PAK: Cıbranlı Halit Bey ile Yusuf Ziya Bey’i Saygıyla Anıyoruz!

PAK: Cıbranlı Halit Bey ile Yusuf Ziya Bey’i Saygıyla Anıyoruz!

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) yayımladığı bir mesajla Cıbranlı Halit Bey ile Yusuf Ziya Bey’i saygıyla andı.

A+A-

Haber Merkezi - Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) yayımladığı bir mesajla Cıbranlı Halit Bey ile Yusuf Ziya Bey’i saygıyla andı.

PAK’ın yayımladığı mesaj şu şekilde:

 

“Bilindiği gibi, Kürdistan tarihindeki en önemli başkaldırılardan biri de Şeyh Said başkaldırısıdır. Bu başkaldırının hazırlığı, Cıbranlı Halit Bey’in liderliğini yaptığı Azadi Örgütü tarafından yapılıyordu. Azadi Örgütü 1921 yılında kuruldu.Yusuf Ziya Bey de örgütün kurucularındandı.

Ayaklanmanın hazırlıkları konusunda bilgi alan Türkiye Devleti, henüz başkaldırının hazırlıkları tamamlanmadan, hazırlıkları sabote etmek için, önce 1924 Ekiminde Yusuf Ziya Bey’i, 20 Aralık 1924 günü de Cıbranlı Halit Bey’i tutuklayıp, iki Kürt liderini de Bitlis cezaevine gönderdiler.

Ayaklanma, Türkiye Devleti’nin bir provakasyonu nedeniyle, vaktinden önce başladı ve ayaklanmanın önderliği Kürdistan halkının ulusal, dini ve sosyal liderlerinden Şeyh Said tarafından yürütüldü.

14 Nisan 1925 günü özel yetkilerle donanmış Bitlis Harp Divanı’nın kararıyla, Cıbranlı Halit Bey kurşuna dizilerek, Yusuf Ziya Bey de idam edilerek öldürüldüler. Aynı gün Kürt öncü kadroları Ali Rıza Bey ,Bahaddin Bey ,Faik Bey ve Mele Evdırrehman Şırnexi de yine Bitlis Harp Divanı’nın kararıyla idam edildiler.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) kendisini, Kürdistan halkının özgürlük mücadelesi bağlamında Azadi Örgütü’nün, Cıbranlı Halit Bey ve Yusuf Ziya Bey’lerin özgürlük davasının devamcısı olarak görüyor ve onların mücadele bayrağını bugün de dalgalandırmanın onuruyla, şehadetlerinin 95. yıldönümünde Cıbranlı Halit Bey, Yusuf Ziya Bey, Ali Rıza Bey Bahaddin Bey, Faik Bey ve Mele Evdırrehman Şırnexi ve tüm Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyor.”
14.04.2020

PAK Basın ve İletişim Bürosu

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.