Osman AYDIN: KÜRDİSTAN CUMHURİYETİ  DEVLETİ VE BİR ANIM

Osman AYDIN: KÜRDİSTAN CUMHURİYETİ  DEVLETİ VE BİR ANIM

.

A+A-

1979 yılının Eylül ayında iki arkadaşımla Mahabad’daydık. O zaman yaşadıkları büyük sorunlara rağmen, Doğu Kürdistan’ın büyük bölümü İKDP’nin denetiminde ve yönetimindeydi. Güney cephesinde hala çatışmalar  bütün şiddetiyle devam ediyordu.

Mahabad’a bizi götüren araçtan indiğimiz yerde duran bir peşmerge kırk yıllık arkadaşmışız gibi büyük bir içtenlikle bize,

- Kaka danîş  (oturun) deyip,eliyle oturacağımız kaldırımı gösterdi.

Bizi tanıyor muydu? Hayır. Sadece yeni bir haber alabilmenin merakıydı ondaki.

Bize yolculuğumuz boyunca eşlik eden iki peşmerge ile birlikte caddenin karşı tarafındaki büyük ve modern bir binadan içeri girdik. Bu, Kürt yönetimi tarafından el konulan, eskiden SAVAK’a (Şah döneminin İran gizli İstihbarat kurumu) ait bir binaydı. Bina Mahabad’daki İKDP’in siyasi ve askeri  merkezi olarak kullanılıyordu. O zaman Mahabad’ın siyasi sorumlusu Kerim Hüsamî idi.

Onunla görüşecektik.

Binanın ikinci katına çıktık. Büyük bir salona girdiğimizde küme küme silahlı peşmergeler oturuyordu. Salona egemen olan hararetli konuşmalar ve sigara dumanıydı. Yaşlı bir adamın oturduğu masaya yöneldik. Çünkü orada boş sandalye vardı.

Oturur oturmaz sohbet başladı ve şivemizden, Mahabad’lı olmadığımız hemen ortaya çıktı.Yaşlı adam nereli olduğumuzu sorunca,

- Kuzey Kürdistanlıyız, dedik.

O sevecen yüzlü, güzel ihtiyarın gözleri doldu, boynumuza sarıldı ve oradaki peşmergeleri masasına çağırarak,

- Gelin bakın, Şêx Seîd’in torunları gelmiş, Xalid Beg’in torunları gelmiş, Seyîd Riza’nın torunları gelmiş deyip duruyordu.

Hepimiz çok duygulanmıştık.

Bizi büyük içtenlikle kucaklayan kişinin aşk ve özgürlüğün şairi Hêmin Mukrîyanî olduğunu öğrendiğimizde sevinç ve şaşkınlık dalgası bizi çoktan yutmuştu.

Mahabad’da kaldığımız sürede 33 yıl önce Kurulan KÜRDİSTAN CUMHURİYETİ DEVLETİ’nin kuruluş gününün Kürtlere yaşattığı coşkuyu ve tarif edilmez onuru orada bol bol yaşadık.

Otuz iki yıl sonra Mahabat yine özgürdü ve Kürtler’in yönetimindeydi.

Bu anımı KÜRDİSTAN CUMHURİYETİ DEVLETİ’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle paylaşmak istedim.

Fotograf: Hêmin ve Cumhuriyetin ilan edildiği gün.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.