Osman Aydın: Êzidi Kürt Azisesi Begê Samûr 

Osman Aydın: Êzidi Kürt Azisesi Begê Samûr 

.

A+A-

Osman AYDIN

Tarihin hemen her döneminde değişik iktidarlar ve bütün bölgesel halklar tarafından kıyıma uğramış, Kürt halkı içinde şimdilerde azınlık inanca sahip Êzidîler Kürtlerin atom çekirdeğidir.

Türkiye sınırları içinde en çok kırıma ve baskıya uğrayanlar, Urfa il sınırları içinde yaşayan Êzidîlerdir. Belki de geçmiş zamanda en kalabalık Êzidî Kürtlerin bu bölgede yaşamış olmalarındandır.

Özellikle Urfa’nın Suruç ve Viranşehir ilçeleri Êzidî Kürtlerin bu zorlu yaşamlarına en fazla tanık olduğu yerlerdir.

Bu coğrafyada 1894-1958 yılları arasında yaşamış olan Êzidi Kürt kadını BEGÊ SAMÛR’u anmak istiyorum.

Begê Samûr Urfa ili Suruç ilçesi Müzeybil (Aybastı) ve Oğlakçı köyleri, Aligör kasabası, Suruç ve Viranşehir ilçesi ile Viranşehir ilçesi Oğlakçı köyünde yaşamış olan Dina aşiretine mensup Êzidî bir Kürt kızıdır.

Êzidîlerin Müslümanlaştırılması uygulamaları sürecinde yaşanan çok kanlı baskılar sonucu Êzidî Kürtler kendi kadim inançlarından uzaklaşarak Müslümanlığı zor sonucu kabul ettiler.

Yaşanılan bu katliam ve vahşetlerin ardından bu bölgedeki bazı Êzidî Kürtler Suruç bölgesindeki Berazan Kürt aşiret federasyonuna sığınmak durumunda oldular.

Osmanlıların son döneminde yaşanan bu zulme direnen Begê Samûr adındaki genç kadın, kendi aşireti Müslümanlığı kabul ederken, o direnmiş ve inancını değiştirmemiştir. Bu nedenle din değiştirdleri için Êzidî erkeklerin evlenme tekliflerini geri çevirmiş ve ölünceye kadar evlenmemiştir.

Onun bu direngen ve saygın tavrı yörede Müslüman Kürtler arasında da karşılık bulmuş ve bir azize olarak kabul edilmiştir. Hatta onun başı üzerine Müslüman Kürtler dahi yemin etmektedirler.

Begê Samûr hakkında yazılabilecek çok şey var. Sadece bu birkaç cümlelik yazıyla bu eşsiz kadının varlığından haberdar olunmasını ve onu tanımaları için Kürtleri in merakını uyandırmayı amaçladım.

Kaynak: Yaşar Batman, EZİDİ KÜRTLERİN ÖLÜMSÜZ AZİZESİ BEGÊ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.