Ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani, Kürdistan Parlamentosu’nda anıldı!

Ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani, Kürdistan Parlamentosu’nda anıldı!

.

A+A-

 Kürtlerin efsanevi lideri Mela Mustafa Barzani’nin (Nemir Barzanî) vefatının üzerinden tam 42 yıl geçti.

Ölümsüz Lider Mela Mustafa Barzani’nin vefatının 42’nci yıldönümü vesilesiyle Kürdistan Parlamentosu’nda bir anma töreni düzenlendi.

Törende Kürdistan Parlamentosu Başkanlık Divanı, parti grup başkanvekilleri Ölümsüz Barzani’ni resmi önüne çelenk bırakarak, şehitler için saygı duruşunda bulundu.

Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami, Mela Mustafa Barzani’nin tüm Kürdistan halkına mal olmuş bir lider olduğunu, Kürt halkının kurtuluş hareketine ve devrimlerine öncülük ettiğini dile getirdi.

“Mele Mustafa Barzani hakkında”

Kürt ulusal mücadelesi tarihinde önemli bir role sahip olan Mele Mustafa Barzani bugün vefatının 42’inci yıldönümünde anıldı.

14 Mart 1903 tarihinde Güney Kürdistan’ın Barzan köyünde dünyaya gelen, Mela Mustafa Barzani, 1 Mart 1979’da ABD’nin başkenti Washington’da yaşama gözlerini yumdu.

Mele Mustafa Barzani Osmanlı Hamidiye ordu birlikleri tarafında, ailesiyle birlikte tutuklanıp Diyarbakır'a sürgün ve hapse gönderildi. 12 yaşında iken, ağabeyi Abdülselam idam edildi.

1919 yılında İngilizlere karşı yürütülen isyana katılan Barzani, 1931'de büyük kardeşi Şeyh Ahmed'in başlattığı ayaklanmaya katıldı. 1932 yılında Barzani aşiretinin liderliğini üstlenen Barzani, 1943'te Bağdat yönetimine başkaldırdı. Ağustos 1945'te geniş çaplı bir ayaklanmaya dönüşen bu hareketin bastırılması üzerine aşiretiyle birlikte İran'a geçti.

13 Ocak 1946'da kurulan Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin kuruluşunda önemli rol oynadı. Aralık 1946’da SSCB'nin İran'dan çekilmesinden ardından İran güçlerince Mahabad Cumhuriyeti'ne son verilince, yaklaşık 500 silahlı adamıyla birlikte SSCB'ye gitmek zorunda kaldı.

Mustafa Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi, (KDP), Abdülkerim Kasım'ın 1958'de krallığa son veren darbesinden sonra Güney Kürdistan’a döndü.

Barzani, Bağdat tarafından kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmemesi üzerine Eylül 1961'de ayaklandı. Güney Kürdistan’da özerk bir yönetim kurmaya yönelik silahlı mücadeleyi başarıyla sürdüren Mele Mustafa Barzani, Mart 1970'te Kürtlerin isteklerini kabul eden bir antlaşmanın imzalanması üzerine, silahlı mücadeleye son verdi. Kürt ulusal mücadelesinde önemli bir yere sahip olan Mele Mustafa Barzani, 1976'da Washington’da hayata gözlerini yumdu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.