Nijer'de cuntadan 3 ülkenin büyükelçisine 48 saat süre: Ülkeyi terk edin

Nijer'de cuntadan 3 ülkenin büyükelçisine 48 saat süre: Ülkeyi terk edin

.

A+A-

Askeri darbenin yaşandığı Nijer'de askeri yönetim; Fransa, Almanya ve Nijerya büyükelçilerinin ülkeden ayrılması için 48 saat süre verdi. 

Nijer, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Slyvain Itte'nin 48 saat içinde ülkeden ayrılmasını istedi.

Nijer Dışişleri Bakanlığı tarafından Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderilen belgede, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Itte'nin agremanının iptal edilmesine karar verildiği kaydedildi.

AA'nın haberine göre belgede, Büyükelçi Itte'nin 48 saat içinde ülkeden ayrılması istendi.

Nijer'de 26 Temmuz'da başa gelen askeri yönetim, daha önce de Fransa ile imzalanan 5 askeri iş birliği anlaşmasının iptal edildiğini duyurmuştu.

Daha sonra Nijer Dışişleri Bakanlığı tarafından Almanya Dışişleri Bakanlığına gönderilen belgede, Almanya'nın Niamey Büyükelçisi Oliver Schnakenberg'in bakanlığa çağrıldığı ancak büyükelçinin bu davete icabet etmediği belirtildi.

Bu gerekçeyle Büyükelçi Schnakenberg'in agremanının iptal edildiği aktarılan belgede, Schnakenberg'in 48 saat içinde ülkeyi terk etmesi istendi.

Fransa ve Almanya da 26 Temmuz'da başa geçen askeri yönetimi tanımadıklarını belirterek, ECOWAS'ın (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) müdahale planına açıktan destek vermişti.

Nijer Dışişleri Bakanlığı, aynı gerekçeyle, Nijerya'nın Niamey Büyükelçisi Mohamed Usman'dan 48 saat içinde ülkeden ayrılmasını talep etti. Bakanlığa çağrılan Usman'ın, daveti reddettiği belirtildi.

Askeri darbenin ardından Nijer'e askeri harekat hazırlığı yapan ECOWAS'ın dönem başkanlığını da Nijerya yürütüyor. Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, Nijer'e askeri saldırı için ülkesinin meclisinden destek istemiş fakat oylamada bu talep reddedilmişti.

NİJER'DEKİ DARBE 

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.