Neçirvan Barzani: Şengal’in vilayet olması için her türlü çabayı göstereceğiz

Neçirvan Barzani: Şengal’in vilayet olması için her türlü çabayı göstereceğiz

.

A+A-

Başkan Neçirvan Barzani, Ezidi toplumunun herkesle barış içinde yaşamak isteyen, güzel ve yüce değerlere sahip, hoşgörülü ve hayatı seven bir toplum olduğunu belirterek, “Ezidi kardeşlerimizi temin ederim ki Ezidiliğin korunması ve geleceklerinin güvence altına alınması için gerek Irak ve gerekse de uluslararası çevrelerle birlikte tüm çabayı sarfedeceğiz” dedi.

IŞİD’in Ağustos 2014’te Şengal’in Koço köyünde katledip toplu mezarlara gömdüğü 104 Ezidi Kürt için bugün Şengal'de bir tören düzenlendi.

Törende Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin mesajı da Nevzad Hadi tarafından okundu.

“Ezidi toplumu herkesle barış içinde yaşamak isteyen bir toplumdur”

Barzani mesajında, “Saygıdeğer kardeşlerimizin cenazelerinin evlerine dönüşü, kendilerini, din ve dillerini savunmak onlarca kez buna benze soykırım girişimleri ile karşıya kalan Ezidi kardeşlerimiz için acı dolu tarihin bir başka hüzünlü sayfasının açılmasıdır” dedi.

“Ezidi toplumu herkesle barış ve huzu içinde yaşamak isteyen, güzel ve yüce değerlere sahip, ılımlı, hoşgörülü, hayatı seven, humanist bir toplumdur” diyen Barzani, Ezidilerin tarih boyunca inançlarını koruyabilmek için büyük fedakarlıklar yaptılartıklarını söyledi.

Başkan Barzani, “IŞİD teröristlerinin Ezidi kardeşlerimize karşı işlediği soykırım, sadece bölgenin en eski dini inancına ve insanlığa karşı gerici bir saldırı girişimi değil, aynı zamanda Kürdistan halkının yüce kavram ve değerlerine karşı beyhude ve sefil bir girişimdi” ifadelerini kullandı.

“Ezidilerin korunması için her türlü çabayı sarfedeceğiz”

“Ezidi kardeşlerimizi temin ederim ki Ezidiliğin korunması ve geleceklerinin güvence altına alınması için gerek Irak ve gerekse de uluslararası çevrelerle birlikte tüm çabayı sarfedeceğiz” diyen Barzani, Ezidi halkının yaşadığı yerleşim yerlerinin yeniden inşa edilmesi, can ve mal güvenliği ile hizmet koşullarının sağlanması ve evlerine dönebilmeleri için çalışacaklarını ifade etti.

Neçirvan Barzani, “Şengal’in vilayet olması için her türlü çabayı göstereceğiz. Ezidilerin ve diğer bileşenlerin bu tür bir felaketlere uğramaması için Irak ve uluslararası toplumla işbirliği içinde olacağız. Irak Federal Hükümeti'ni Ezidi kardeşlerimize tazminat ödemeye, teröristleri ve soykırım faillerini cezalandırmaya çağırıyoruz” dedi.

“Kayıpların bulunması için çalışmaya devam edeceğiz”

Erbil ile Bağdat arasında Şengal’deki durumun normalleştirilmesine ilişkin anlaşmanın Irak hükumeti tarafından uygulanmasını ve bu yönde ciddi adımlar atılmasını beklediklerini ifade eden Barzani, Birleşmiş Milletleri ve uluslararası toplumu da bu alanda yardım sağlamaya çağırdı.

IŞİD tarafından kaçırılan 6 bin 417 Ezididen şu ana kadar 3 bin 554'ünün kurtarıldığı bilgisini paylaşan Barzani, “Kaçırılan tüm kardeşlerimizi kurtarmak ve akibetlerini öğrenmek için çabalarımız devam edecektir” dedi.

Şengal’in kurtarılması için Başkan Mesud Barzani ve Peşmergenin üstlendiği role dikkat çeken Neçirvan Barzani, Karim Han başkanlığındaki uluslararası UNITAD ekibine de Ezidi kurbanlara ait cenazelerin teşhisi konusunda yaptıkları çalışmalar nedeniyle teşekür etti.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.