Moskova, İdlib’de ne istiyor?

Moskova, İdlib’de ne istiyor?

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Orta Doğu Uzmanı Alexey Khlebnikov, BBC Türkçeye yazdı.

A+A-

Haber Merkezi - Suriye ordusunun İdlib’de hızla ilerlemesi nedeniyle Ankara-Moskova hattındaki gerilim tırmanıyor. İdlib krizi nedeniyle Türkiye ile Rusya arasında yapılan diplomatik temaslardan bir sonuç çıkmazken, iki ülke arasındaki ilişkilerin seyri merak ediliyor. Bu süreci de Rusya’nın İdlib’deki hedefleri belirleyecek.

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Orta Doğu Uzmanı Alexey Khlebnikov, BBC Türkçe için kaleme aldığı yazısında “Rusya, müttefiki Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı Ankara'nın insafına terk edemez. Ancak Türkiye'yle Suriye'de açık bir çatışmaya girmesi Moskova için de çok riskli olacaktır” diyor.

Türk-Rus ilişkilerinin gelecekte ne kadar gelişeceğini belirleyecek gelişmenin iki ülkenin Suriye'deki etkileşimi olacağını söyleyen Khlebnikov, “Suriye ordusu muhtemelen Rusya'nın hava desteğiyle M5 ve M4 karayolu üzerindeki toprakları kontrol altına almayı sürdürecek. Burada amaç, Suriye'nin en önemli iki ulaşım hattı arasındaki iletişimi tesis etmek. Şam ve Moskova için İdlib çok önemli değil. Suriye ve Rusya'nın temel hedefi, M4 ve M5 karayollarını açarak ülkenin en büyük iki kenti Halep ile Şam'ı birbirine bağlamak ve Halep'in kıyı bağlantısını sağlamak. Suriye ekonomisinin toparlanması için gerekli olan da bu” ifadelerini kullanıyor.

Türkiye’nin Suriyelilerin sınırına ilerlemelerini önlemek için İdlib'deki askerî varlığını artıracağını belirten Khlebnikov, “Ancak gerek eylemleri, gerek söylemleri Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iç kamuoyuna mesaj verme niyetinde olduğunu gösteriyor” diyor.

“Tüm bu nedenlerle Suriye'de gerginliğin daha da artması ve Rusya-Türkiye ilişkilerinin radikal bir şekilde kötüleşmesi beklenmemeli” diyen Khlebnikov, “Moskova ve Ankara, İdlib konusunda anlaşmaya çalışıyor gibi görünüyor. Ancak bu kolay olmayacak. Sahadaki yeni gerçekler kabullenilmeli” ifadelerine de yer veriyor.

Sahadaki yeni gerçekler için “Suriye ordusunun kontrol ettiği yeni bölgelerin varlığı gibi… Rus askeri polisinin hangi noktalarda devriye gezeceğine karar verilmeli. Halep eyaletinin kuzeyinde ve Türkiye'nin Suriye'deki üç askeri operasyonu sonrası kontrol ettiği tampon bölgede de bazı sorunlar var. Kürt Sorunu da cabası” örneklerini veren Khlebnikov, “Bu koşullar altında, Rusya ve Türkiye'nin ortak bir dil bulması giderek zorlaşacak” değerlendirmesinde bulunuyor.

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.