Medreseya Sor restorasyona alındı

Medreseya Sor restorasyona alındı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan Medreseya Sor (Kırmızı Medrese) duvarlarında dökülme ve çatısında çökme başlamasının ardından restorasyona alındı.

A+A-

Haber Merkezi - Cizre’de ünlü Kürt tasavvufçu ve divan şairi Melayê Cizîrî’nin türbesinin de bulunduğu tarihi Medreseya Sor (Kırmızı Medrese) bir kez daha restorasyona alındı.

Daha önce binlerce TL harcanarak restore edilen, ancak kısa bir süre sonra duvarlarında dökülme meydana gelen tarihi Medreseya Sor bir kez daha restorasyona alındı.

Medresaya Sor, Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin yürüttüğü ve AB'nin destek verdiği 'İnanç Parkı Projesi' kapsamında, iki yıllı çalışmanın ardından 2008 yılında restore edilmişti.

Restorasyon kapsamında medresenin üst kısmının örtülmesi için vinçler yardımıyla demir profiller oluşturulmaya başlandı. Edinilen bilgilere göre, medresenin üstü 2 yıl boyunca kapalı tutulacak.

Medreseya Sor

15’inci yüzyılda Cizre Beyliği döneminde yapılan ve geniş bir avluya sahip olan medresede, bazı dersliklerin yanı sıra yemekhane ve öğretmen lojmanları bulunuyor. Cizre’ye özgü kırmızı tuğlalardan yapıldığı için Medreseya Sor (Kırmızı Medrese) ismini alan yapıda ünlü Kürt tasavvufçu ve divan şairi Melayê Cizîrî’nin türbesi de yer alıyor.

Medreseya Sor, Şerefhan Beyliği ve Bedirhaniler döneminde ilim, kültür ve sanat merkezi olarak kullanılmıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.