Mardin Barosu’ndan MEB’e ‘seçmeli dersler’ başvurusu

Mardin Barosu’ndan MEB’e ‘seçmeli dersler’ başvurusu

.

A+A-

Mardin Barosu, kentte seçmeli dersler konusunda baskı yapıldığını belirterek MEB, il ve ilçe müdürlüklerinden cevap istedi.

Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu ile Dilsel ve Kültürel Haklar Komisyonu, Mardin merkez ve ilçelerindeki okullarda öğrenciler ile velilerine seçmeli dersler konusunda baskı yapıldığı, öğrencilerin yerine tercih formlarının doldurulduğu, velilerin tercihleri değiştirmeye zorlandığı, Kurmanci ve Zazakî lehçelerinin tercih formlarından çıkarıldığı yönündeki şikayetler olduğunu belirtti.

Baro bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerinden cevap istedi.

Baro tarafından Bilgi Edinme Kanunu kapsamında hazırlanarak, Bakanlık ve ilgili müdürlüklere gönderilen dilekçede şikayetlere yer verilerek, Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ilgili maddeleri hatırlatıldı.

Velilerin şikayetlerinin sonucunda Bakanlıktan;

  • Okul idarelerince velilere bazı seçmeli derslerin seçilmesi ya da seçilmemesi konusunda baskıların olup olmadığı,
  • Okul idarelerince velilere verilen tutanaklarda seçmeli derslerin önceden işaretli olup olmadığı,
  • Okul idarelerince velilere sorulmadan veliler yerine formu doldurup doldurmadığı,
  • Okul idarelerince velilere verilen tutanaklardan bazı seçmeli derslerin çıkarılıp çıkarılmadığı, tutanakta seçmeli dil derslerinin tek tek yazılıp yazılmadığı,
  • Velilere verilen seçmeli ders formuna Yaşayan Diller ve Lehçeler (Kurmanci ve Zazaca) dersi konulup konulmadığı, bu dersleri talep eden velilere bu dersler için ‘öğretmen yok’ şeklinde beyanlarda bulunulup bulunulmadığı,
  • Velilere seçmeli ders formu olarak verilen formların her okul için standart olup olmadığı,
  • Velilere tutanak hakkında bilgilendirme yapılıp yapılmadığı,
  • Sorduğumuz bu sorular konusunda Bakanlığınıza ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yapılan başvuruların olup olmadığı, Bakanlığınızca veya Müdürlüğünüzce yapılan bir incelemenin olup olmadığı” hususlarında bilgi verilmesi istendi.

Baro ayrıca şikayetler ve tespit edilen hususlar ile ilgili sorumlular hakkında “resmi evrakın düzenlenmesinde sahtecilik”, “görevi kötüye kullanma” ile “ayrımcılık ve nefret” suçlarından suç duyurusunda bulunulacağını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.