Macron Kürdistan Bölgesi’ne geliyor

Macron Kürdistan Bölgesi’ne geliyor

.

A+A-

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bağdat'taki bölgesel zirvenin ardından pazar günü Kürdistan Bölgesi'ne de ziyarette bulunacak.

Irak, komşu ülke liderlerinin katılımı ile 28 Ağustos’ta başkent Bağdat'ta “Bölgesel Komşuluk Zirvesi” düzenleyecek.

Bölge ülkeleri arasındaki sorunların ele alınacağı zirveye Türkiye’nin yanı sıra, Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, İran, Mısır, BAE ve Katarlı yetkililer davet edildi. Davetliler arasında bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emannuel Macron da zirveye katılacak.

Macron zirve dolayısıyla gittiği Bağdat’tan Kürdistan Bölgesi’ne gelecek. Burada Başkan Mesud Barzani ile görüşecek olan Macron ardından Musul’a geçecek.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ziyaretle ilgili yapılan açıklamaya göre Macron Musul'da bir grup kanaat önderi ile bir araya gelecek, El-Sae Kilisesi'ni ziyaret ederek Hıristiyanlara desteğini yineleyecek. Ayrıca IŞİD tarafından tahrip edilen Nur Camisi'ni de ziyaret edecek olan Macron, Fransa eski eski cumhurbaşkanlarından François Hollande’dan sonra Kürdistan Bölgesini ziyaret eden Fransa cumhurbaşkanı olacak.

Açıklamada, Macron’un Kürdistan Bölgesi’ne IŞİD'e karşı mücadeledeki desteğini devam ettireceği mesajını ileteceği belirtildi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Macron’un Başkan Mesut Barzani ile bir araya geleceği kaydedildi.

Nobel Barış Ödülü alan Ezidi Kürt aktivist Nadia Murad ile feminist aktivist Caroline Fourest de Fransa heyetinde yer alacak.

Emmanuel Macron son olarak Eylül 2020'de Irak’a resmi ziyarette bulunmuştu.

Bağdat’taki zirveye katılımcı ülkelerin dışında uluslararası kuruluşlar da katılacak. Zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz de davet edildi ancak Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre Erdoğan zirveye katılmayacak. Iraklı bir kaynağının aktardığına göre ise Erdoğan ve Selman bin Abdülaziz'in zirveye katılıp katılmayacağı henüz netleşmedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.