Macron: Diyanet kurumları, Türk hükümetinin resmi propaganda organı!

Macron: Diyanet kurumları, Türk hükümetinin resmi propaganda organı!

.

A+A-

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili raporun kabul edildiği Avrupa Birliği zirvesinin ardından, Türkiye ile diplomatik gerginlik yaratan "seçimlere müdahale" iddialarını bir kez daha yineleyerek tepkisini dile getirdi.

Macron yaptığı açıklamada, Fransa’da bulunan Türk derneklerini işaret ederek, “Buradaki dernekler ve Diyanet kurumları, Türk hükümetinin resmi propaganda organları. Yapılanmış ve örgütlü biçimde hareket ediyorlar. Bu sorunu çözmek zorundayız" dedi. 

Macron geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Türkiye'yi gelecek yıl Fransa'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine karışma girişimleri konusunda uyararak, Türkiye'de geçen yıl hükümet yanlısı medyanın kendisi ve Fransa hakkında "yalanlar" yaydığını, Fransa’nın İslamla sorunu olan bir ülkeymiş gibi sunulduğunu dile getirdi.

Bir soru üzerine Macron, Türkiye'nin Fransız seçimlerine müdahale etmesinden endişe duyduğu iddialarını yineledi.

Daha geniş biçimde konuya değinen Macron, "Bu konuda, açıklık getirilecek bir şey yok. Bu çok net bir tespit’’ diye konuştu. Almanya ve Fransa’da bilinen bazı topluluk ve politik grupların olduğunu kaydeden Macron, ‘‘Türkiye'nin resmi propaganda organları; Diyanet gibi mesela. Bunlar Almanya ve Fransa'da var, biliniyor’’ dedi.

Öte yandan Fransa İslamı Değerler Şartı metnini imzalamayan derneklere atıfta bulunan Macron şu ifadelere yer verdi:

“Bizim derneklerimiz, eğer cumhuriyet değerlerini tanımakta güçlük çekiyorsa, bu bir problem. Dolayısıyla bizim demokrasimizde günlük yaşama bir müdahale biçimi var. Ayrıca, kendi kanallarından yayılan propagandaları var. Evet, müdahale riski tespit edilmiştir, tıpkı Avrupa'nın diğer kentlerinde tespit edildiği gibi. Bu bir sorun ve bunları söyleyip çözmeden dostluk ilişkisi varmış gibi davranamayız. Fransa'nın propaganda organı yok, Fransız seçimleri için yurt dışındaki dernekleri, dini kurumları finanse etmiyoruz. Eğer böyle bir şey olsaydı şok olurdunuz. Şok olmanız bizim gibi bir demokraside normal. Dürüst olmak ve bu sorunu çözmek zorundayız.”


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.