Libya'nın başkenti Trablus'ta iki grup çatıştı: En az 27 ölü, 100'den fazla yaralı

Libya'nın başkenti Trablus'ta iki grup çatıştı: En az 27 ölü, 100'den fazla yaralı

.

A+A-

Libya başkenti Trablus'un farklı bölgelerinde iki grup arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda en az 27 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. 

Pazartesi gecesinden salı akşamına kadar süren çatışmalar sonunda ateşkese varıldığı duyuruldu. 

Ülkenin batısındaki kurtarma operasyonlarını yöneten Acil Tıp Merkezi, başkentin güneyindeki şiddet olaylarında 234 aile ile mahsur kalan onlarca yabancı doktor ve hemşirenin kurtarıldığını bildirdi. 

Çatışmalar, Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı "444 Tugayı" Komutanı Albay Mahmud Hamza'nın pazartesi günü Libya Başkanlık Konseyine bağlı Suç ve Terörle Mücadele Birimi "Rada" tarafından tutuklanmasının ardından başladı.

Yaralılara yardım etmek ve sivilleri daha güvenli bölgelere tahliye etmek için üç sahra hastanesi ve yaklaşık altmış ambulans seferber edildi. 

Başkentteki tek sivil havaalanı olan Mitiga havaalanında uçuşlar askıya alınmak zorunda kaldı ve uçaklar geçici olarak pistten tahliye edildi.

Libya'daki BM misyonu, olayları ve siviller üzerindeki etkilerini endişeyle takip ettiğini belirterek derhal gerilimin düşürülmesi ve diyalog çağrısında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, İtalya ve Avrupa Birliği büyükelçilikleri de çatışmaların durdurulmasını istedi.

"Ateşkes sağlandı"

Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü Muhammed Hammude, Mahmud Hamza'nın "tarafsız bir kesime" teslim edilmesi ve ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. 

İçişleri Bakanlığı ateşkesi denetlemek üzere bir güvenlik birimi oluşturdu ve şehrin en gergin bölgelerine güçlerini konuşlandırdı.

Petrol zengini ülkede 444 Tugayı ve Rada, Trablus'taki en etkili gruplar arasında yer alıyor.

Trablus, Muammer Kaddafi rejiminin 2011 yılında NATO destekli operasyonla yıkılmasından bu yana parçalanan ülkede iktidar için yarışan iki hükümetten birine ev sahipliği yapıyor. 

Bir yıldan uzun bir süredir iki hükümet, iktidar için yarışıyor. Onlardan biri Trablus'ta Abdulhamid Dibeybe tarafından yönetilen ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan hükümet, diğeri de doğuda Mareşal Halife Hafter tarafından desteklenen hükümet.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.