LGBTİ+ mahpus cezaevinde sistemli tecavüze uğradı

LGBTİ+ mahpus cezaevinde sistemli tecavüze uğradı

.

A+A-

LGBTİ+ mahpus Memiş Akbaş, tutuklu bulunduğu Eskişehir H Tipi Cezaevi'nde diğer tutukluların tecavüzüne ve cinsel şiddetine maruz kaldı. 

Akbaş'ın, yaşadıklarını anlattığı mektupları adresine ulaştırılmadı ve yırtılarak çöpe atıldı. Eşcinsel olduğunu açıklayan Akbaş tecavüze uğrarken bir yandan da psikolojik şiddete uğradı ve diş fırçası ile tuvalet temizlemeye zorlandı.

Mektupları çöpe atılan Akbaş son çare olarak Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne mektup gönderdi ve avukat Esra Erin kendisini ziyaret etti.

Erin, Akbaş'a yönelik kötü muameleyi raporlaştırdı.

Gazete Duvar'ın haberine göre, Akbaş, avukatı Erin'e: "Sizi bekliyordum eğer gelemeseydiniz intihar edecektim, dayanamıyorum artık burası korkunç bir yer" dedi.

Akbaş yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı:

"Müdürle yapılan görüşmeden sonra infaz koruma memurları bana, psikoloğa gidip ben eşcinsel değilim de seni buradan kurtaralım şeklinde beyanda bulundular. Hastaneye kendi iradem dışında sevk edildim. Buna rağmen hapishane dönüşünde, hukuka aykırı bir biçimde erkekler koğuşuna yerleştirildim. Burada da başka mahpuslar tarafından cinsel ilişkiye zorlandım.

Aynı zamanda fiziksel ve psikolojik şiddet gördüm. Yetkili kişilerle görüşmek istedim ancak  bir infaz koruma memuru bana şu yanıtı verdi: Eğer kendini kesersen belki o zaman senle görüşürüz. Zaten yaşadıklarım sebebiyle psikolojik durumum iyi değildi, sırf benimle görüşsünler diye kollarımı ve göğsümü jiletle kestim, hastaneye kaldırıldım. Daha sonra aynı hapishaneye tekrar getirildim ancak bir ceza gibi çok pis bir hücreye konuldum. Burada hem insanlık onuruna aykırı koşullarda tutulmaya devam ettim hem de infaz koruma memurları tarafından psikolojik ve fiziksel şiddet gördüm."

Erin, Akbaş'ın maruz kaldıklarını raporlaştırdı:

- Hapishane genel olarak çok kalabalık olduğu için 12 kişilik hücrelerde 20-25 arası mahpusun kaldığı ve ranzaların fazlalığından ötürü odalarda hareket alanının kalmadığı aktarılmıştır. Hapishanenin çok kalabalık olmaması sebebiyle hapishanede bir sistemin oturmadığını aktaran mahpuslar, odalarda zil olmadığı için kapı vurarak infaz koruma memurların çağrıldığını bu sebeple hapishane içerisinde sürekli kapı vurma sesi olduğunu aktarmışlardır

- Mahpuslar pandemi sürecinin başından beridir sosyal faaliyetlerin durdurulduğunu; spor faaliyeti adı altında ayda 2 defa çim sahaya çıkarıldıkları aktarmışlardır.

- Mahpuslar havalandırma saatlerinde bir sorun olmadığını, havalandırmalarda tel kafes uygulamasının olmadığını aktarmışlardır.

- Yemeklerin hijyenik olmadığı; zaman zaman böceklerin çıktığı; porsiyonların az verildiği özellikle karantina hücrelerine ufak plastik kaplarda çok az yemek verildiği tarafımıza aktarılmıştır.

 

- Kalabalık bir hapishane olması ve jandarmaların çıkardıkları sorunlar sebebiyle; hastane sevkleri konusunda ciddi sorunlar yaşanan Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hastane sevkleri sırasında mahpusların ellerine çok sıkı kelepçeler takıldığı; hastanede mahkum koğuşlarında dahş bu kelepçelerin çıkarılmadığı; Doktor muayenelerinde çoğu zaman doktorların İstanbul Protokolüne aykırı bir şekilde kelepçenin takılı kalmasını istediği ve sevkten muayeneye kadar her aşamada insanlık onuruna aykırı muamele yapıldığı aktarılmıştır.

- Hapishaneye gönderilen Kürtçe kitapların alınmadığı; gönderilen müzik defteri ya da nota kitaplarının “şifre” olduğu gerekçesiyle mahpuslara verilmediği aktarılmıştır.

- Mektup gönderme ve dilekçelerinin işleme alınması sırasında çok fazla sorun olduğunu dile getiren mahpuslar birçok mektuplarının hukuka uygun el koyma kararı verilmeden yok edildiğini, dilekçelerinin yok edilerek ilgili kurumlara ulaştırılmadığı aktarmışlardır

- Mahpuslar özellikle hak ihlalleri aktarımları yaptıklarında telefon görüşmelerinin kesildiğini aktarmışlardır.

- Mahpuslar çok temel ihtiyaçların bile artık kantinde bulunmadığını örneğin yaklaşık 3 aydır tırnak makası almak istediklerini ancak kantinde yok denilerek alamadıklarını aktarmışlardır. Onun dışında var olan şeylerinde çok pahalı olduğunu aktaran mahpuslar dış kantinin tamamen kaldırıldığını aktarmışlardır.

- İnfaz koruma memurları ihtiyaç durumlarında dahi koğuşlara gelmediğini aktaran mahpuslar geldiklerinde covid-19 önlemlerine uymadıklarını aktarmışlardır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.