Lavrov’dan Türkiye’ye: Azınlıkların çıkarlarının dikkate alınması kilit koşullardan biri

Lavrov’dan Türkiye’ye: Azınlıkların çıkarlarının dikkate alınması kilit koşullardan biri

.

A+A-

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Suriye yönetimi ile diyalog içinde olup olmayacağına dair net bir karar vermesi gerektiğini söyledi.

Lavrov, Türkiye’nin kaygılarını anladıklarını ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne önem verdiklerinin altını çizdi. Bu çerçevede  Türkiye’nin DSG ile ilgili kaygılarını beslemek istemediklerini ifade eden Lavrov “Elbette ulusal azınlıkların çıkarlarının dikkate alınması kilit koşullardan biridir” dedi.

Rusya’da yayın yapan RT televizyon kanalına konuşan Lavrov, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD askeri birliklerinin Suriye’deki varlığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lavrov, ABD’nin buradaki hedefinin açık olduğunu vurguladı.

Lavrov, "Amerikalılar Fırat’ın doğusunda hidrokarbon kaynaklarını ve tarım arazilerini kontrolleri altına aldıklarını saklamıyor. Kürt ayrılıkçılığını mümkün olan her şekilde beslemeye başladılar. Bunu herkes biliyor ve bunun gerçekleştiği bölgeler, Arap kabilelerinin geleneksel ikametgahlarının topraklarını kısmen etkiliyor, bu da bu bölgeye uyum katmıyor. Kürt faktörü ve Kürtler ile Araplar arasındaki ilişkiler dikkate alındığında, Amerikan otoriterlerinin Suriye yönündeki eylemlerinin güvenilirliğine katkı sağlamıyor” diye konuştu.

Türkiye’nin, Suriye’de ABD ile iş birliği yapan DSG’nin varlığından rahatsızlık duyduğuna dikkati çeken Lavrov, DSG’nin Şam ile diyalog konusunda net karar vermesi gerektiğine işaret etti.

Lavrov, şu ifadeleri kullandı:

"Hatırlarsanız, eski ABD Başkanı Donald Trump, ‘Biz buradan gidiyoruz, Suriye’de yapacak bir şeyimiz yok.’ demişti. Böyle olunca Kürtler, Şam ile diyalog konusunda yardımcı olma konusunda biz de dahil istekte bulundu. Birkaç gün sonra Trump yalanlandı ve Pentagon’dan birileri, ‘Hayır şimdilik çıkmıyoruz.’ dedi. Kürtlerin bu defa Suriye yönetimi ile yine diyalog ilgisi kayboldu. Burada, Amerikalıların nihayetinde oradan gideceğini anlamak lazım."

İlham Ahmed’in Moskova ziyareti

DSG’nin bölgedeki ilişkilerine dikkati çeken Lavrov, örgütün "ilkeli bir tavır" alması gerektiğini vurguladı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ahmed’in Moskova’ya geldiğini hatırlatan Lavrov, şunları söyledi:

"Türk meslektaşlarımıza Türkiye ile olumsuz bir eğilimi beslemek istemediğimizi anlatıyoruz. Tam tersi, bizim görevimiz; Suriye’nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine saygı gösterilmesi gerekliliğinin pratikte sağlanmasına yardımcı olmaktır. Elbette ulusal azınlıkların çıkarlarının dikkate alınması kilit koşullardan biridir."

Amerikalıların Suriye’de konfor içinde olmadıklarını, rahatsız olduklarını anladıklarını kaydeden Lavrov, ABD ile Suriye’de askeri seviyede diyaloğun etkili bir şekilde devam ettiğini belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.