Lavrov: Dağlık Karabağ'da askeri faaliyetler devam ediyor

Lavrov: Dağlık Karabağ'da askeri faaliyetler devam ediyor

Lavrov: Dağlık Karabağ'da askeri faaliyetler devam ediyor

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da sağlanan Dağlık Karabağ'a yönelik ateşkes mutabakatına tam olarak uyulmadığını belirterek, askeri faaliyetlerin devam ettiğini dile getirdi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Ermenistan Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan ile bir araya gelen Sergey Lavrov, görüşme öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ermenistan ile Azerbaycan tarafları arasında yapılan ateşkese değinen Lavrov, "Geride kalan cumayı ve cumartesiyi, en azından cumartesinin bir kısmını burada, bu binada Azeri mevkidaşımızla geçirdik. Devlet Başkanı Putin'in inisiyatifiyle önemli bir mutabakat sağladık. Şu an itibarıyla bu mutabakata tam olarak uyulmadığını ve askeri faaliyetlerin devam ettiğini görüyoruz" diye konuştu.

Lavrov, Rusya'nın Azerbaycan ve Ermenistan'la hem dışişleri hem de savunma bakanları düzeyinde yürüttüğü temasların Dağlık Karabağ'da ateşkesi öngören mutabakata tam olarak uyulmasına katkı sunacağını umduğunu söyledi.

Lavrov'la aynı görüşte olduğunu kaydeden Mnatsakanyan ise, "Maalesef, şu an itibarıyla pratikte ateşkesin tamamen sağlandığını söyleyemeyiz" diyerek, bunun sorumlusunun Azerbaycan olduğunu belirtti.

'TÜRKİYE, KARABAĞ ANLAŞMASINI DESTEKLİYOR'

Öte yandan, Lavrov, Karabağ’da eylül sonundan beri süren şiddetli çatışmaların insani sebeplerle durdurulması kararını içeren ‘Moskova anlaşmasını’ Türkiye’nin desteklediğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ermenistanlı mevkidaşı Zograb Mnatsakanyan’la Moskova’daki görüşmesinin ardından basın toplantısında yöneltilen bir soru üstüne, “Türk meslektaşlarımla temaslarıma gelirsem, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temasım oldu, kendisine çabalarımızın desteklenmesini beklediğimizi ilettim. Pazar günü bir telefon görüşmemiz daha oldu, söz konusu görüşme esnasında da Moskova’da üstünde anlaşılan belgenin desteklendiği teyit edildi” dedi.

Lavrov şimdi sıranın Moskova’da üstünde anlaşılan bu belgenin uygulanmasına geldiğini belirtti ve “Şimdi tam olarak bunun üstünde çalışıyoruz” dedi.

KREMLİN: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Ayrıca Kremlin’den de Ermenistan ve Azerbaycan arasında gerçekleşen ateşkese dair ilk açıklama gelmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov'un yaptığı açıklamada Ermenistan ve Azerbaycan’ın Rusya'nın öncülüğünde gerçekleşen ve cumartesi gününden itibaren geçerli olan ateşkese uymasının önemi belirtilmişti.

Dmitry Peskov, ülkesi Rusya'nın sahadaki sıcak gelişmeleri yakından takip ettiğinin altını çizmişti.

Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova'da yapılan görüşmelerde, 10 Ekim saat 12.00’den itibaren geçerli olmak üzere Dağlık Karabağ'daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı ateşkes kararı almıştı.

Ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden taraflar birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçlamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.