Kuzey Kürdistanlı Kürt partiler Hewler’de ENKS ile görüştüler

Kuzey Kürdistanlı Kürt partiler Hewler’de ENKS ile görüştüler

.

A+A-

PAK MYK üyesi ve Güney Kürdistan Temsilcisi Orhan Kaya, PDK Bakur Sözcüsü Hişyar Özalp, PSK Güney Kürdistan Temsilcisi Veli Koparan, HAK-PAR Güney Kürdistan Temsilcisi Zana Sezer’den oluşan bir heyet, 26 Ocak  2021 günü Hewler’de ENKS Başkanı Sıud Mela ile görüştü.

Kürt partilerinin ENKS ziyaretinde Rojava’daki son durum değerlendirildi. Özel olarak “Türkiye’nin ve kontrolündeki grupların Efrin ve diğer bölgelerde insanlık dışı uygulamaları ve yaşanan insan hakları ihlalleri” üzerinde durulduğu belirtildi.

Görüşmede Suriye’de Kürt meselesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Suud Mela, “Biz ENKS olarak bölgede yaşanan hak ihlallerini aylık olarak raporluyoruz. Efrin ve diğer yerleşim yerlerinde izledikleri Kürt karşıtı uygulamaları nedeniyle Türkiye ile doğrudan ya da dolaylı bir ilişki içinde bulunmuyoruz” dedi.

Ulusal diyalog ve birlik çabalarına da değinen Mela, PYNK ile PYD arasındaki görüşmelere baştan beri olumlu yaklaştıklarını, bunun için gereken fedakarlıkta bulunduklarını ve bu alanda önemli bir aşamaya geldiklerini dile getirdi.

Başkan Mela, ulusal diyalog girişimini sekteye uğratan bazı çevrelere rağmen bu çabalarını sürdürdüklerini vurguladı.

Uluslararası güçlerin ulusal ittifak çalışmalarındaki rolüne değinen ENKS Dönem Başkanı Mela, ABD yetkililerin bölgeye dönmesiyle görüşme sürecinin tekrar başlayacağını ifade etti.

Suud Mela, “Türkiye, İran, Rusya ve Suudi Arabistan’ın müdahaleleri nedeniyle Suriye’de muhalefet parçalandı ve her bir ülke kendi muhalefetini yaratarak bu süreci sabote etti. Ancak anayasa görüşmelerinde Kürtleri temsiliyetsiz bırakmamak için muhalefetten çekilmedik” diye konuştu.

Görüşmede ayrıca, Kürt siyasi aktörlerinin Rojava’da ulusal birlik girişimlerinin başarısı için oynayacakları yapıcı rolün altı çizildi.

 

.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.