Kuzey Kürdistan Heyeti PYNK ve Pêşverû ile görüştü

Kuzey Kürdistan Heyeti PYNK ve Pêşverû ile görüştü

.

A+A-

Kuzeybatı (Rojava) Kürdistan’la ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere çeşitli görüşmelerde bulunan heyet bugün (30.01.2021) Süleymaniye’deki PYNK ve PartiyaPêşveru yetkililerini ziyaret etti.

PAK adına Orhan Kaya, PSK adına Veli Koparan ile PDK Bakur adına Hişyar Özalp’ın yer aldığı Kuzey Kürdistan heyeti ilk ziyaretini PYNK’ye (Kürt Ulusal Birlik Partileri) gerçekleştirdi. Kuzey heyetini PYNK adına Yusuf Kuti ve beraberindeki heyet karşıladı.

Kuzey Kürdistan’daki durum hakkında açıklamalarda bulunan heyetin ardından, PYNK adına Yusuf KutiRojava’daki gelişmeler, Kürt partileri arasında devam etmekte olan diyalog süreci ve Türkiye’nin Kürt bölgelerindeki uygulamalarına ilişkin detaylı bilgiler verdi.

ENKS ile PYNK arasındaki diyaloga değinen Kuti,Kurd- kurdi görüşmelerinin mutlaka başarıyla sonuçlanmasını istediklerini, bu bağlamda ön koşulsuz masaya oturduklarını dile getirerek ABD’li yetkililerin bölgeye dönmesiyle görüşmelerin kaldığı yerden devam edeceğini dile getirdi.

Söz konusu görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde Kürt kazanımlarının yok olacağının altını çizen Yusuf Kuti, Türk devletinin Efrin, Gresipî gibi alanları Türkleştirmek istediğini, bunu başarabilmek için bölgeye ilk etapta Arapları yerleştirdiklerinin altını çizdi.

Görüşmede Kuzey Kürdistan heyetinin ENKS ile görüşmesinden memnuniyetini dile getiren PYNK yetkilisi ENKS’nin da çabalarıyla diyalog sürecinin başarıya ulaşacağını ifade etti.

Görüşmede PDK Bakur, PAK, PSK sözcüleri ise yaptıkları açıklamalarda, önümüzdeki dönemde Güneydeki kazanımın bir benzerinin Güneybatıda da gerçekleşebileceğini, bu süreçte Kürtlerin elinin güçlü olması için birliği sağlamanın hayati derecede önemli olduğunu dile getirerek, sömürgecilerin planlarının ancak böyle boşa çıkarılabileceğinin ifade ettiler.Bunun için tarafların birbirine karşı toleranslı davranması gerektiğini belirterek, Türk devletinin insan hakları ihlallerinin ve işgalci politikalarının kabul edilemez olduğunun altını çizdiler.

Görüşmede ABD, Mesud Barzani ile Mazlum Abdi’nin Kurdi-Kurdi diyalogdaki rollerinin altı çizildi.

Daha sonra Kuzey Kürdistan heyeti Süleymaniye’deki PartîyaPêşveru’u (Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi) ziyaret etti. Heyeti PartîyaPêşveru adına MK üyesi ve Güney Kürdistan temsilcisi Ali Şemdin karşıladı.

Rojavadaki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan Ali Şemdin, Rojava’nın kaderinin buradaki siyasi aktörler tarafından belirlenmesini, ENKS ve PYNK arasındaki görüşmeleri desteklediklerini, bu sürecin başarısızlıkla sonuçlanması halinde bunun Rojava için yıkım olacağını ifade etti. Ali Şemdin konuşmasında ayrıca kendilerinin de görüşme sürecinde yer almak istediklerinin altını çizdi. Şemdin son olarak Türkiye’nin saldırılarının sınır tanımadığını vurgulayarak buna karşı sessiz kalınmamasını söyledi.

İki tarafın iyi dilekleri ve görüşmelerin devam etmesi temennisiyle ziyaret son buldu.

 

3-082.jpg2-095.jpg1-089.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.