Kürtleri Baas rejiminden koruyan BMGK kararının 30’uncu yıl dönümü!

Kürtleri Baas rejiminden koruyan BMGK kararının 30’uncu yıl dönümü!

.

A+A-

 Bugün, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun (BMGK) 5 Nisan 1991 yılında 688 sayılı kararla güvenli bölge ilanı ve Güney Kürdistan’ı uçuşa yasak bölge ilan etmesinin 30’uncu yıl dönümü.

Baas rejiminin Güney Kürdistan’a saldırıları bu kararla birlikte engellenmiş ve Kürtler, 36’ncı paralelin kuzeyinde kalan bölgede Kürdistan Federal Hükümeti’ni kurma aşamasına geçmişti.

Rusya ve Çin’in “Irak’ın içişlerine müdahale kabul edilemez” şeklindeki muhalefetine rağmen karar büyük bir çoğunluğun “evet” demesiyle alındı ve ardından ABD ve İngiltere’nin 1991 ve 1992 yıllarında güvenli bölge ilanı ve uçuşa yasak bölge ilanı Kürtleri ve Şiileri Baas rejimine karşı korudu.

“Fransa, kararın çıkmasında etkili oldu”

Nisan 1991’de BMGK’ya sunduğu teklifte Irak’ın Kürtlere karşı katliamının kınanmasını talep eden Fransa, 5 Nisan 1991 yılında 688 sayılı kararın çıkmasında etkili oldu.

Fransa talebiyle, Irak’a Kürtleri katletmeyi bırakması ve insan hakları ihlallerinden vazgeçmesi çağrısında bulunuldu.

Uçuşa yasak bölgenin oluşumu kapsamında Irak’ın 36’ncı paralelin kuzeyinde kalan bölgeye girmesini yasaklandı ve burada bir “güvenli bölge” yaratılması kararı alındı. Irak’ın hareketleri İncirlik Hava Üssü’nden gözlem altına alındı.

ABD ve müttefiklerinin çabaları sonucu çıkarılan 688 sayılı kararla birlikte tampon bölge ya da uçuşa yasak bölge ilan etme yetkisi de BMGK’ya bağlanmış oldu. Irak ve Güney Kürdistan’da  ilan edilen uçuşa yasak bölge, daha sonra başka ülkelerde örnek teşkil etmiştir.

“Başbakan 8 Nisan’da İngiltere Başbakanı Sir John Major ile birer sunum yapacak”

Bu kararın 30’uncu yıldönümü dolaysıyla Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkilileri ve İngiltere’nin eski ve şimdiki hükümetinde yer alan temsilcileri tarafından ortak bir etkinlik düzenlenecek.

8 Nisan’da düzenlenecek video-konferansta Başbakan Mesrur Barzani ve Kürt dostu olarak tanınan eski İngiltere Başbakanı Sir John Major birer sunum yapacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.