Kürdistan Bölgesi vatandaşı iki gencin sınır ötesinde alıkonularak tutuklanması Meclis’e taşındı

Kürdistan Bölgesi vatandaşı iki gencin sınır ötesinde alıkonularak tutuklanması Meclis’e taşındı

.

A+A-

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Kürdistan Bölgesi vatandaşı iki gencin sınır ötesinde alıkonularak Hakkari’ye getirilmesi ve ardından tutuklanmasını Meclis gündemine taşıdı. Kaçmaz, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede ilgililere “Irak sınırları içerisinde gözaltına alınan iki gence yönelik hangi hukuki prosedür uygulanmıştır? Söz konusu suç unsuru nedir?” soruları yöneltildi.

Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’in Soran ilçesi Sidekan kasabası sınırları dahilinde bulunan Dayla köyü yakınlarında 2 genç, Türkiye güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dayla köyünden olan 20 yaşındaki Akram Halil Zikri ile 18 yaşındaki Zedan Nabi Mustafa, Türkiye’nin "çatışma bölgesi" olarak kabul ettiği alanda atlarıyla ilgilenirken Türkiye askerleri tarafından alıkonuldu.

Aynı zamanda kuzen olan 2 gencin bir yakını olayı Rûdaw İngilizce’ye anlattı. Kaynak, gençlerin alıkonulduktan sonra Hakkari’nin Rubarok (Derecik) ilçesine götürüldüğünü ve o sırada yerel halk tarafından görüldüklerini belirtti.

İlgili kaynak, Bradost bölgesindeki Kürt yetkililerin de gençlerin serbest bırakılması için Türkiye ordusuyla temas halinde olduklarını sözlerine ekledi.

Dayla köyü sakini Sirwan Hasan da Rudaw İngilizce’ye, iki kuzenin PKK'lilerin TSK ile çatıştığı bölge olarak kodlanan bölgeye girmelerinin ardından Türkiye güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını doğruladı.

Sidekan Nahiyesi Müdürü İhsan Çelebi, gençlerin 31 Aralık’ta tutuklandığını söyledi. Çelebi, Irak sınır muhafızlarının da olayı incelediğini ve gençlerin Türk güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını teyit ettiğini kaydetti.

Öte yandan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da gençlerin tutuklanmasını Meclis gündemine taşıdı. Kaçmaz, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede TSK’nin hangi hukuka dayanarak sınır dışında, başka bir ülkenin vatandaşlarını alıkoyarak tutukladığı soruldu.

“Hangi hukuki prosedür uygulanmıştır?”

Söz konusu önergede şu ifadeler yer aldı:

“Irak Federal Kürdistan Bölgesi'nin Erbil kentinde TSK askerleri tarafından Cuma günü iki gencin gözaltına alınarak tutuklandığı bilgisi basına yansımıştır. Görgü tanıkları ve ailelerinin anlatımlarına göre; Sidakan ilçesine bağlı Dayla köyünden 20 yaşındaki Akram Halil Zikri ve 18 yaşındaki Zedan Nabi Mustafa isminde iki genç, Irak sınırları içinde atlarıyla ilgilendikleri bir sırada TSK askerleri tarafından o bölgenin “çatışma bölgesi" olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı ifade edilmiştir. Söz konusu olayla ilgili Irak sınır muhafızları da gençlerin TSK askerleri tarafından gözaltına alındığını doğrulamıştır.

Gözaltına alınan iki gencin daha sonra Türkiye'nin Hakkâri ilinin Rubarok (Derecik) ilçesine götürüldüğü ve burada tutuklandığı belirtilmiştir. Dayla köyü sakinleri TSK askerlerinin 1980 yılından beri Kürdistan Bölgesi’ni devamlı olarak bombaladığını ve insansız hava araçları ile onlarca sivili öldürdüğünü ve yaraladığını belirterek bundan dolayı rahatsızlıklarını dile getirmişlerdir.

Bu bağlamda;

Irak Federal Kürdistan Bölgesi'nin Erbil kentinde 20 yaşındaki Akram Halil Zikri ve 18 yaşındaki Zedan Nabi Mustafa ismindeki gençlerin TSK askerleri tarafından gözaltına alındığı bilgisi doğru mudur? Doğruysa gözaltına alınma gerekçeleri nedir?

Irak sınırları içerisinde gözaltına alınan iki gence yönelik hangi hukuki prosedür uygulanmıştır? Akram Halil Zikri ve Zedan Nabi Mustafa şu anda nerede ve ne şekilde tutulmaktadır?

“Söz konusu suç unsuru nedir?”

Akram Halil Zikri ve Zedan Nabi Mustafa’nın gözaltına alınması Türk Ceza Kanunu'na istinaden yabancıların işlediği suçlar kapsamında mı işlem yapılmıştır? Eğer öyleyse söz konusu suç unsuru nedir?

Akram Halil Zikri ve Zedan Nabi Mustafa hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) 13. Maddesine göre işlem yapıldıysa Adalet Bakanı’nın talepte bulunması gerekmektedir. Buna göre, iki gencin gözaltına alınması ve daha sonra tutuklanması Adalet Bakanın bilgisi dahilinde midir?

İki gencin gözaltına alınması ve tutuklanması ile ilgili yürütülen bir soruşturma var mıdır? Varsa soruşturma ne aşamadadır?

Irak Federal Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde daha önce gözaltına alınan veya tutuklanan Türkiye veya yabancı vatandaş var mıdır? Varsa bunlardan kaçı Türkiye vatandaşı kaçı yabancı uyrukludur?

TSK tarafından bugüne kadar Irak Kürdistan Bölgesi’ne karadan ve havadan kaç askeri operasyon düzenlenmiştir? Bu operasyonlarda yaşamını yitiren ve yaralanan sivillerin sayısı kaçtır? Yaşamını yitiren ve yaralanan sivillerin yaş ve cinsiyetleri nedir?”

Türkiye’nin, Kürdistan Bölgesi sınırlarında, çoğu geçen Nisan ayında PKK'ye karşı başlatılan sınır ötesi operasyonların adından kurulan onlarca askeri üssü bulunuyor. Türkiye 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisinde yer alan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla operasyon başlatmıştı.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.