Kobani; Savaş meydanında IŞİD’in ilk büyük yenilgisi

Kobani; Savaş meydanında IŞİD’in ilk büyük yenilgisi

.

A+A-

Peşmerge ve koalisyon güçlerinin desteği ile Kobani’nin IŞİD’den kurtarılmasının üzerinden 7 yıl geçti. Kürt kamuoyunda “Kobani Zaferi” olarak adlandırılan bu savaş, aynı zamanda Suriye ve Irak topraklarının önemli bir bölümünü işgal ederek ilerleyen IŞİD’in ilk büyük yenilgisi oldu.

Tarih yaprakları 26 Ocak 2015’i gösterdiğinde, Rpjava’nın Kobani kenti, yaklaşık 4 ay süren yıkıcı bir savaşın ardından Kürt güçleri tarafından IŞİD’in işgalinden tamamen kurtarıldı.

Suriye hükumetinin Ayn El Arab, IŞİD’in ise Ayn El İslam ismini verdiği bu kent, işgali kırarak ismini “Kobani” diye tüm dünyaya duyurdu.

Haziran 2014’te Musul’u kontrolk ederek Irak ordusundan aldığı modern silahlarla Rojava’ya yönelen IŞİD mensupları, 15 Eylül 2016’te Kobani’ye yöneldi.

Kobani kent merkezi ve köylerinin yüzde 80’ini örgüt tarafından kontrol edildi. Savaş ve ölümden kaçan yaklaşık 500 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

Peşmerge Kobani’ye geçti

Kobani’de Rojavalı güçlerin direnişinin üzerinden bir buçuk ay geçtikten sonra, 31 Ekim 2014’te Kürdistan Parlamentosu kararı ve dönemin Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Silahlı Güçler Genel Komutanı Mesud Barzani’nin imzaladığı talimat ile 162 Peşmerge’den oluşan birlik Kobani’ye geçti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin öncülük ettiği IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri de Kürt güçlerine destek vermeye başladı ve bu şekilde savaş alanında dengeler değişti.

Tüm kentte büyük bir yıkıma neden olan ve IŞİD’in tüm imkanları ile tamamen kontrol ettiğine dair propagandasını yaydığı Kobani, 134 gün süren savaşın ardından örgüt üyelerinden tamamen temizlendi.

Kobani Peşmerge Gücü komutanlarından Muslih Zebari, “kısa süre sonra zaferi dünyaya duyuracaklarını” söyledi.

Aynı gün, Kobani’deki stratejik Miştenur Tepesi’ne 75 metrelik dev yeşil, sarı, kırmızı bayrak adıldı ve ertesi gün, yani 26 Ocak 2015’te Kobani’nin tamamen kurtarıldığı ilan edildi.

Kobani’deki zafer, aynı zamanda Suriye ve Irak’ta ilerleyişini sürdüren IŞİD’in yenilgisinin başlangıcı oldu.

Savaş nedeniyle göç eden Kobani halkının büyük kısmı, daha sonraki süreçte kente geri döndü.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.