Kıbrıslı gazeteciye Türkiye’de cumhurbaşkanına hakaret cezası

Kıbrıslı gazeteciye Türkiye’de cumhurbaşkanına hakaret cezası

.

A+A-

“Kürtler ve biz” başlıklı yazısı nedeniyle yargılanan Şener Levent “Bizim mahkemelerimizde istedikleri sonucu alamadıkları için, gıyabımızda bizi Ankara'da yargılamaya başladılar. Reddediyorum” dedi.

Kıbrıs’ta günlük yayınlanan Avrupa Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, “Kürtler ve biz” başlıklı yazısı nedeniyle Türkiye’de Cumhurbaşkanına hakaretten (TCK 299)  11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Karar 10 Mart 2023'te çıktı. Ancak mahkeme kararı ancak Ağustos’ta Levent’e tebliğ etti. Levent kararı veren mahkemenin bilgilerini paylaşmadı. Gıyabında yargılandığını söyleyen Levent, kararı tanımadığını duyurdu.

Konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Levent, " Bizim mahkemelerimizde istedikleri sonucu alamadıkları için, gıyabımızda bizi Ankara'da yargılamaya başladılar. Türkiye'de adil ve bağımsız bir yargı mı bıraktılar. Mahkemeler Tayyip Erdoğan'ın emrine amade" dedi. Levent yazısında Türkiye’de en az 60 tutuklu gazeteci olduğunu da hatırlattı.

Levent "Kürtler ve biz" başlıklı yazısında "Meclisteki dört partiden üçü birleşmiş bu meselede... Bu ittifakın dışında kalan Kürt partisini meclisten atmak ve zındanlarda çürütmek için elbirliği yapmışlar... Kürtlerin başını ezmeye ahdetmiş olan zorba diktatörün yanında hepsi de... Diktatörün yolsuzlukları vesaire bile unutulmuş Kürtleri ezmek öne çıkınca... Doğu illerinde böyle bir kıyım olurken, batıdan hiç ses gelmiyor" diye yazmıştı.

İkinci ceza

Levent’e 8 Aralık 2017'de bu kez Afrika isimli (Avrupa Gazetesi’nin önceki ismi) gazetede yayımladığı bir karikatür nedeniyle hem Kıbrıs hem de Türkiye’de dava açılmıştı.

Kıbrıs’taki yargılamada beraat eden Levent, Ankara 63. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl hapse çarptırılmış, ceza 9 bin TL adli para cezasına çevrilmişti.

Söz konusu görselde, Yunanistan bayrağı önünde antik bir heykel bulunuyor ve heykel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kafasına idrarını yapıyormuş gibi yerleştirilmişti. Görselin üzerine de "Yunan gözüyle..." diye yazılmıştı.

Söz konusu görsel nedeniyle Afrika gazetesine çalışanları linç girişimine uğramıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.