KDP: Seçim sonuçlarını kabul ediyoruz

KDP: Seçim sonuçlarını kabul ediyoruz

.

A+A-

KDP Seçim Kampanyası Başkanı Hoşyar Zebari, bazı yanlışlıklara rağmen seçimin genel itibariyle sağlıklı ve şeffaf geçtiğini belirterek, “KDP olarak sonuçları kabul ediyoruz” dedi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen erken genel seçimlerin ardından basın toplantısı düzenleyen Kürdistan Demokrat Partisi Politbüro üyesi ve partinin Seçim Kampanyası Başkanı Hoşyar Zebari, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunun açıkladığı rakamlara göre, partisinin büyük bir başarı elde ettiğini belirterek seçmenlere ve parti çalışanlarına teşekkür etti.

Seçime katılımın beklenenden daha az olduğunu dile getiren Zebari, “Biz makul bir düzeyde katılım sağlanacağını bekliyorduk. Çünkü ciddi bir rekabet vardı. Duhok yüzde 54 ile katılım oranının en yüksek olduğu il oldu ancak diğer bölgelerde katılım daha azdı” diye konuştu.  

Genel olarak seçimlerin düzenli, özgür ve şeffaf bir ortamda gerçekleştiğini belirten Zebari, “Oy cihazlarında yaşanan teknik aksaklıklara dair bazı gözlemlerimiz oldu ancak onlar da komisyon tarafından müdahale edilerek çözüldü. Bir bütün olarak sonuçlar merkezlere çabuk ulaştı ve komisyon da sözünde durarak 24 saat içerisinde sonuçları açıkladı, böylece müdahale olasılığını ortadan kaldırmış oldu” yorumunda bulundu.

Hoşyar Zebari, “KDP’nin bu büyük başarısı çok anlamlıdır. Halkımızın duyarlı olduğunu ve ne zaman kararını vereceğini bildiğini gösteriyor. KDP olarak seçim sonuçlarını kabul ediyoruz. Bundan da iyisi Musul, Kerkük ve Şengal’de var olduğumuzu ve halkı temsil ettiğimizi göstermiş olduk” ifadelerini kullandı.

Seçimin ardından yeni hükumet için Bağdat ile temaslarda bulunacaklarını kaydeden Hoşyar Zebari, Irak’taki hiçbir tarafla diyalog problemlerinin olmadığını ayrıca Kürt taraflar ile birlikte hareket etmek istediklerini söyledi.

“Hükumet konusunda şimdiden karar vermek için erken, müzakere masasına gittiğimiz zaman kararımızı veririz” diyen Zebari, şöyle devam etti:

“Öncesinden karşılıklı bir anlayış birliği var. Ayrıca zaten sonucu belirleyecek dört büyük oluşum bulunuyor. Bu defa hükumet kurma işi daha kolay olabilir. Çünkü belli taraflar öne çıktı ve uzlaşı imkanı daha kolay olabilir. Biz plan dahilinde müzakerelere katılacağız. Hükumete katılacaksak eğer halkımızın anayasal haklarının ne kadar korunacağını bilmemiz gerekiyor. Biz hakkımızdan fazla olanını istemiyoruz. Arap kardeşlerimiz de bunu biliyor.”

“KDP’nin oy sayısı neden azaldı” şeklinde bir soruya yanıt veren Zebari, “Irak genelinde seçime katılım oranı yüzde 41 ile sınırlı kaldı. Dolayısıyla biz oy kaybetmedik” yanıtını verdi.

Diğer Kürdistani taraflarla Bağdat’a gitmeden önce oturup konuşacaklarını anlatan Hoşyar Zebari, “Bu defa öyle sosyal medya üzerinden olmayacak. Hepimiz birlikte oturmalıyız, KDP, KYB, Yeni Nesil ve diğer partiler. Biz kapılarımızı kimseye kapatmış değiliz” dedi.

Irak’ta ABD ve Koalisyon güçlerinin varlığı hakkında bri soruya yanıt veren Zebari, “Bu konuda tavrımız nettir. Kazımi’nin Washington ziyareti esnasında da temsilcimiz kendisine eşlik etti. Biz tehdit ve tehlikelerin hala devam ettiğini ve dolayısıyla ABD ile koalisyon güçlerinin kalmaya devam etmesinden yanayız. Gelecek hükumet de buna bağlı kalmalı, aksi halde kabul etmeyebiliriz” ifadelerini kullandı.

KDP 16 Ekim 2017’deki olayların ardından Kerkük’teki ofislerini çekmiş, 2018’deki seçimlerde de Kerkük’ten aday göstermeyerek seçimleri boykot etmişti.

Hoşyar Zebari, KDP’nin Kerkük’e geri döndüğünü, ofislerini yeniden açtığını, adaylarının da bu bölgede seçim kampanyalarını sorunsuz yürüttüğünü söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.