Kayıp yakınları 'JİTEM Davası'nda beraat kararına tepki gösterdi

Kayıp yakınları 'JİTEM Davası'nda beraat kararına tepki gösterdi

Diyarbakır’da bir araya gelen kayıp yakınları, Ankara JİTEM Davası olarak bilinen davada bütün sanıkların beraatine ilişkin karara tepki gösterdi.

A+A-

Haber Merkezi- İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi önünde 566’ıncı kez bir araya gelen kayıp aileleri, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart açtı.

Her Cumartesi bir araya gelen aileler bu haftaki eylemde dün görülen ve kamuoyunda “Ankara JİTEM Davası” olarak bilinen davada bütün sanıklar hakkında beraat kararı verilmesine tepki gösterdi.

Kayıp yakınları, Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, Hak İnisiyatifi Derneği ve Diyarbakır Tabip Odası adına ortak açıklama yapan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, geçmişte işlenen suçların ve yaşanan tahribatların ancak hakikatlerin ortaya çıkararak faillerin yargılanmasıyla mümkün olabileceğini dile getirdi.

Hasan Yalçın, “Ülkenin en uzun sivil itiatsizlik eylemini gerçekleştiren kayıp yakınları ile insan hakları savunucularının tek talebi, adalet, hakikatlerin ortaya çıkarılması ve geçmişle yüzleşilmesidir. Toplumda biriken acıların hafiflemesi, var olan toplumsal travmaların hafiflemesi ve toplumsal tahribatların onarılması ancak hakikatlerin ortaya çıkarılmasıyla mümkün olur” dedi.

1990’lardan sonra yaşanan ağır insan hakları ihalelerinin aydınlatılması konusunda devletin sorumluluklarını yerine getirmediğini belirten Yalçın, failler beli olduğu halde suç işleyenlerin aklanmasının doğru olmadığını söyledi.

Yalçın, JİTEM Davası sanıklarının beraat ettirilmesinin de kayıp yakınlarının acısını arttırdığına vurgu yaptı.

Eyleme katılanlar daha sonra 5 Temmuz 1991'de JİTEM tarafından katledilen Halkın Emek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın Mardin Kapı Mezarlığı’ndaki mezarını ziyaret etti.

Kaynak: Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.