Jeffrey’den Türkiye, DSG ve bağımsız Kürdistan hakkında önemli açıklamalar!

Jeffrey’den Türkiye, DSG ve bağımsız Kürdistan hakkında önemli açıklamalar!

.

A+A-

İngiltere’de katıldığı bir panelde kendisine yöneltilen soruları cevaplayan ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye, ABD, Rojava ve Kürdistan’ın bağımsızlığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kürdistan’ın bağımsızlığı hakkında kendisine sorulan bir soruya Jeffrey, ‘‘Bağımsız bir güneydoğu Türkiye, kuzey Irak, kuzeydoğu Suriye'nin; İran, Suriye, Türkiye ve Irak'taki etkileri çok büyük olur'' dedi.

“ABD ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin bozulma nedenleri”

ABD’nin Türkiye ile en büyük sorununun Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri olduğunu kaydeden Jeffrey, Türkiye için ise en büyük sorunun Fethullah Gülen'in iade edilmemesi ve ABD'nin Suriye'deki planları olduğunu belirtti.

ABD ile Türkiye arasındaki gerginliklerin nedenleri hakkında değerlendirme yapan Jeffrey, ikili ilişkilerin bozulmasının gerekçeleri arasında Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının yanı sıra ABD'nin YPG'ye ve bu yapıyı da içinde barındıran Suriye Demokratik Güçleri'ne (DSG) destek vermesini gösterdi.

“Türkiye’nin Suriye’de önceliği yıllarca IŞİD değildi”

Türkiye’nin Suriye’de terörö örgütü IŞİD’i destekleyip desteklemediğine ilişkin bir soruya Jeffrey, ‘‘Türkiye'nin Suriye'de önceliği yıllarca IŞİD değildi, DSG'nin güney sınırında güçlü bir pozisyon edinmemesi sağlamak; Esat rejimi, Rusya ve İran'la denge kurmaktı. IŞİD Türkiye için dördüncü sıradaydı” ifadesini kullandı.

Ayrıca Jeffrey, Türkiye’nin IŞİD’i desteklediğine dair bir şey söyleyemeyeceklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“NATO içinde IŞİD'le sahada Türkiye kadar çok karşı karşıya gelen ülke olmadı. Türkiye IŞİD'e karşı çok etkili savaştı. Türkiye Beşar Esat'a karşı savaşmak isteyenler için sınırlarını açtı ve bunlar arasında bir ayrım yapmak için çalışmadı. Biz bunu Irak'ta yapmaya çalışmıştık ama biz de çok başarılı olamamıştık. Bu yabancı savaşçılar arasında El Kaide uzantıları ve IŞİD arasında çok geçiş oluyor; ama hiçbir zaman Türkiye IŞİD'i destekledi diyemeyiz''

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.