Ivan Marquez için tutuklama kararı

Ivan Marquez için tutuklama kararı

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) yeniden silahlanma çağrısı yapan dört eski üst yöneticisi hakkında 24 saat geçmeden tutuklama kararı verildi.

A+A-

Kolombiya'da 2016'da hükümetle barış anlaşması imzalayarak silah bırakan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) yeniden silahlanma çağrısı yapan dört eski üst yöneticisi hakkında 24 saat geçmeden tutuklama kararı verildi.

Barış anlaşmasını uygulama organlarından Özel Barış Hukuku (JEP) mahkemesi, FARC'ın eski yöneticilerinden gerçek adı Luciano Marin olan ‘Ivan Marquez’in yeniden silahlanacaklarına ilişkin açıklama yaptığı dünkü videoda görülen, örgütün önde gelen dört ismi hakkında tutuklama emri çıkardı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, videoda silahlı oldukları görülen Marquez ve yanında bulunan FARC'ın bazı üst yöneticilerinin, 2016 barış anlaşması çerçevesinde kendilerine tanınan imtiyazları kaybettiği bildirildi.

SİLAHLANMA İÇİN YENİ BİR SÜREÇ

Kolombiya hükümetiyle FARC arasındaki barış anlaşmasında, örgütün başmüzakereciliğini de yürüten Marquez, dün yayımlanan videoda, "silahlı mücadelede yeni bir aşamaya geçildiğini" duyurmuştu.

Marquez, hükümetin barış anlaşmasına ihanet ettiğini, bu nedenle yeniden silahlanma kararı aldıklarını belirtmişti.

Videoda, Marquez’in çevresinde Jesús Santrich ile El Paisa olarak bilinen iki kıdemli üye gibi eski FARC liderleri yer alıyordu.

Bu yeni grubun farklı taktikler izleyeceğini, sadece ‘saldırılara yanıt vereceğini’ belirten Marquez, fidye için insan kaçırmayacaklarını, bunun yerine diyalog arayacaklarını, yerel toprak sahipleri ve iş insanlarını ‘davaya katkı sunmaya’ ikna etmeye çalışacaklarını belirtmişti.

50 YIL SAVAŞILDI

FARC, yarım yüzyılı aşan çatışma geçmişinin ardından 27 Haziran 2017'de elindeki son silahı da Birleşmiş Milletler’e (BM) törenle teslim etmişti.

Yeni seçilen Devlet Başkanı Ivan Duque Marquez, selefi Juan Manuel Santos'un FARC ile Ekim 2016'da imzaladığı barış anlaşmasının bazı hükümlerine karşı olduğunu ilan etmişti.

Duque Marquez, FARC liderlerinin hapse atılması ve Barış İçin Özel Adalet Yasası uyarınca kazandıkları haklardan mahrum bırakılmaları gerektiğini savunmuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.