İranlılar, Kasım Süleymani'nin posterlerini yırttı

İranlılar, Kasım Süleymani'nin posterlerini yırttı

İktidar karşıtı İranlılar, düşürülen Ukrayna uçağının ardından düzenledikleri protestoda Ruhani'yi istifaya davet ederek, “Katil Süleymani, katil Hamaney” sloganları attı.

A+A-

Haber Merkezi- Irak'ın başkenti Bağdat Havalimanı yakınında ABD tarafından öldürülen İran Devrim Muhafızları (Pasdaran) Kudüs Gücü eski Komutanı Kasım Süleymani'nin posterleri İran sokaklarına asılmıştı.

Süleymani'nin ölümünden sonra ülkede 3 gün yas ilan edilirken, muhalifler kısa bir sürede olsa protestoları durdurmuştu.

İran Genelkurmay Başkanlığı'nın Ukrayna Hava Yolları'na ait yolcu uçağının "yanlışlıkla" düşürüldüğünü itiraf etmesinin ardından ise iktidar karşıtı gösteriler yeniden canlandı.

Başta üniversiteler olmak üzere ülkenin birçok noktasında gece sokağa çıkan binlerce İranlı rejimi protesto etti.

Binlerce rejim karşıtı, İranlı General Kasım Süleymani'nin sokaklara asılan posterlerini yıkarak, hükümeti istifaya davet etti.

Göstericiler, "katil Süleymani, katil Hamaney" sloganları da attı.

Bu arada İran, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'in, Tahran'daki gösterilere katıldığı gerekçesiyle Londra yönetimine protesto notası verdiğini açıklamıştı.

Açıklamada, Rob Macaire'in "anormal hareketi ve yasa dışı gösterilere katılması" nedeniyle bakanlığa çağrıldığı ve Tahran yönetiminin resmi protesto notasının kendisine ve İngiltere yönetimine iletildiği belirtilmişti.

Rob Macaire ise Twitter hesabında yaptığı açıklamada, gösterinin İngiliz vatandaşlarının da içinde bulunduğu Ukrayna uçağında hayatını kaybedenleri anmak amaçlı bulunduğunu belirtmişti.

Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipi uçak, 8 Ocak sabahı Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran'daki İmam Humeyni Havalimanı'ndan kalktıktan kısa bir süre sonra düşmüştü. 176 yolcunun tamamın hayatını kaybettiği uçakta çoğu Kürt 82 İran vatandaşı, 63 Kanadalı, 11 Ukraynalı, 10 İsveçli, 4 Afgan, 3 Alman ve 3 İngiliz bulunuyordu.

İran Dışişleri Bakanlığı ve İran Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 176 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasına "insani hata ile yanlışlıkla" ateşlenen bir roketin sebep olduğu belirtildi. İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade de yaptığı açıklamada tüm sorumluluğu üzerine aldığını bildirdi.

İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayolları'na ait uçağın "yanlışlıkla" füze isabet etmesi sonucu düştüğünü duyurdu. İran Dışişleri Bakanı Zarif, uçağın düşürülmesi nedeniyle özür diledi.

Rudaw

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.