İran’daki gösterilerde, 55 Kürt gösterici öldürüldü

İran’daki gösterilerde, 55 Kürt gösterici öldürüldü

.

A+A-

İnsan Hakları Örgütü Hengaw’ın yayımladığı rapora göre, geçtiğimiz yıl İran’da çıkan hükümet karşıtı protestolarda, 55 Kürt vatandaşı güvenlik güçlerince katledildi.

İran ve Doğu Kürdistan’da geçtiğimiz yıl, yapılan zamlar ve hükümet karşıtı gösterilerde, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanmasından dolayı çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Olaya ilişkin rapor hazırlayan İnsan Hakları Örgütü Hengway, İran güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 55 Kürt vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi.

Gösterilerin yıldönümünde yayımlanan rapora göre, Doğu Kürdistan’ın Kirmanşan, Ciwarno, Meriwan ve Sine kentlerinde göstericilere doğrudan ateş açılması sonucu 55 Kürt eylemci hayatını kaybetti. 35 kişinin öldürüldüğü Kirmanşan, en çok göstericinin öldürüldüğü vilayet olurken hayatını kaybedenlerden 13 kişinin kimlik bilgilerinin henüz netlik kazanmadı.

Ayrıca Hengaw Tahran, Kerec ve İslamşehir gibi İran kentlerindeki gösterilere katılan 8 Kürt vatandaşın yaşamını yitirdiğini bildirirken, ölenlerden 5’i Kirmanşan nüfusuna kayıtlı olduğu açıklandı.

Bir diğer vahim olay ise, 5 Kürt vatandaşın gösterilerde gözaltına alınarak işkence sonucu katledilmesiydi. Katledilen Kürtlerin 4’ü yine Kirmanşan nüfusuna kayıtlıydı.

"2 bin kişi gözaltına alındı"

Gösterilerin ardından yapılan ev baskınlarında, 2 bin kişinin gözaltına alındığı, gözaltındaki kişilerden 300’ünün henüz kimlik bilgilerine ulaşılmadığı raporlandı.

Bu arada, gözaltına alınan Kürt göstericilerden 16’sı mahkemeye çıkarıldı ve mahkeme, bu kişilere toplamda 58 yıl hapis cezası verdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.