İran ve Doğu Kürdistan'da gösteriler sürüyor: Nexede'de Kürtlere saldırı

İran ve Doğu Kürdistan'da gösteriler sürüyor: Nexede'de Kürtlere saldırı

.

A+A-

İran ve Doğu Kürdistan’da hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. İnsan hakları örgütleri, İran ve Doğu Kürdistan’ın 7 kentinde gösterilerin olduğunu duyurdu.

İnsan Hakları Örgütü HERNA, dün İran’ın bazı kentlerinde ve Doğu Kürdistan’ın Kirmanşan ile Nexede kentleri ile 5 merkezde gösteriledin olduğunu kaydetti.

20 gün önce elektrik-su kesintileri, işsizlik vb. nedeniyle Huzistan’da başlayan gösteriler İran’ın ve Doğu Kürdistan’ın diğer kentlerine de sıçradı. Huzistan’daki gösterilerde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 8 kişi yaşamını yitirmiş, onlarca gösterici gözaltına alınmıştı.

Öte yandan Urmiye'ye bağlı Nexede’de Azeri bir kişi tarafından Ferdîn Îbrahîmî isimli bir Kürt vatandaşının öldürülmesi ardından patlak veren gösteriler devam ediyor. Kürtler Ferdîn Îbrahîmî’nin katledilmesi ardından sokaklara çıkarak gösteri düzenledi. Buna karşılık kentteki Azerilerin de toplanarak Kürtlere saldırmak istemesi üzerine çatışma yaşandı.  Yaşanan çatışmalarda Mihemed Elîzade isimli bir Kürt vatandaşı daha hayatını kaybetti.  Sosyal medyada yayınlanan video ve fotoğraflarda Azeri göstericilerin üzerinde "ay-yıldız"lı tişörtlerin olması ve "Nexede Kürdistan olmayacak" şeklinde slogan atması dikkat çekti. 

Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, Nexede kentine çok sayıda güvenlik gücü takviye edilirken, kentte gerginliğin sürdüğü kaydedildi.

Öte yandan Doğu Kürdistanlı Partiler Dayanışma Merkezi bir açıklama yaparak, Kürtlerin Nexede ve Türk-Azerilerin bulunduğu ortamlardan uzak durmaları, gösterilerin etnik bir çatışmaya dönüşmemesi ve ortak yaşam kültürünün yarattığı barış ortamının bozulmaması için duyarlılık çağrısı yapıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.