İran, İsrail'e İHA'lar ve füzelerle saldırı düzenledi

İran, İsrail'e İHA'lar ve füzelerle saldırı düzenledi

.

A+A-

İran Devrim Muhafızları, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle saldırı düzenledi. Saldırının başladığına dair açıklamadan yaklaşık 3 saat sonra İsrail'de sirenler çalmaya başladı.

İsrail devlet televizyonu KANN, İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırdığını duyurdu.

Reuters'ın ajansının haberine göre, İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İHA'ların İsrail'e ulaşmasının saatler süreceği belirtildi. Ordu sözcüsü Daniel Hagari, sirenler ve hava savunma sistemlerinin saldırıyı karşılamak için hazır olduğunu söyledi. 

İsrail hava sahasının da uluslararası uçuşlara kapatıldığı açıklandı.

İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonu, İran'dan 100 civarında füze ve İHA fırlatıldığını, bunlardan bazılarının Ürdün ve Suriye üzerinde vurulduğunu öne sürdü. Kanal, İHA ve füzelerin saat 02.00'de ülkeye ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

İsrail ordusu da bomba yüklü İHA'ların sayısının 100'den fazla olduğu belirtti.

Kanal 12'nin bir diğer haberinde ABD ve İngiliz savaş uçaklarının, Irak-Suriye sınırında İran'a ait İHA'ları vurduğu iddia edildi. Reuters'a konuşan ABD'li 3 yetkili, ABD uçaklarının İHA'ları vurduğunu doğruladı ancak vurulan İHA sayısı ve nerede vurulduklarına dair bilgi vermedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, savaş kabinesinin başkent Tel Aviv'deki askeri karargahta toplandığı aktarıldı. 

Videolu açıklama yapan Netanyahu, son yıllarda İran'dan gelecek saldırıya hazırlandıklarını söyleyerek, "Savunma sistemlerimiz yerleştirildi ve hem savunma hem de saldırı konusunda her türlü senaryoya hazırız" dedi.

İsrail'e verdikleri destekten dolayı ABD, İngiltere ve Fransa'ya teşekkür eden Netanyahu, "Kim bize zarar verirse biz de ona vereceğiz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu sakin ve kararlı bir şekilde yapacağız" ifadesini kullandı.

Reuters'ın haberine göre, saat 02.00 sıralarında İsrail'in pek çok noktası ile Filistin'in işgal altındaki toprakları Batı Şeria ve Kudüs'te siren sesleri duyuldu. İsrail televizyonları hava savunma sistemlerinin İHA'ları imha etmek için devreye girdiğini ve patlamalar yaşandığını belirtti.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, saldırılar nedeniyle ülkenin güneyinde 10 yaşında bir çocuğun ağır yaralandığını açıkladı.

İsrail ordusu, da ülkenin güneyindeki bir askeri üste küçük çaplı hasar oluştuğunu, can kaybı olmadığını duyurdu.

İRAN: İSRAİL'E SALDIRI İÇİN DESTEK VEREN ÜLKELER SERT YANIT ALACAK

İran'ın İngilizce olarak yayın yapan devlet televizyonu Press TV'ye konuşan yetkililer, Devrim Muhafızları Ordusu'nun "İsrail'deki hedeflere karşı geniş çaplı saldırı" başlattığını söyledi.

Reuters’ın İran devlet medyasından aktardığına göre, Devim Muhafızları’ndan da konuya ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, İsrail’deki bölgelerin füze ve İHA’larla hedef alındığı belirtildi.

Açıklamada, "İsrail'e yönelik İHA saldırısı, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu" denildi. 

İran'ın yarı resmi Mehr ajansına konuşan İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, İsrail'in İran'a düzenleyeceği saldırılar için hava sahasını ya da topraklarını açan tüm ülkelere "sert karşılık vereceklerini" söyledi.

İran devlet ajansının haberine göre, bir kaynak İran'ın İsrail'e ilk saldırının ardından balistik füze dalgası başlattığını söyledi.

IRAK VE LÜBNAN HAVA SAHASINI KAPATTI

Reuters'ın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İran yönünden gelen bazı İHA'ların Irak'ın Süleymaniye kentinin üzerinde uçtuğu görüldü. Irak hava sahasında onlar İHA olduğu belirtildi.

İHA'ların hava sahasında görülmesinin ardından Irak Ulaştırma Bakanlığı, hava sahasının kapatıldığını duyurdu.

Lübnan da İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan saldırının ardından hava sahasını kapattığını açıkladı.

HİZBULLAH İSRAİL'İN GOLAN TEPELERİNDEKİ ASKERİ KARARGAHINI HEDEF ALDI

Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İsrail'in Suriye'den işgal ettiği Golan Tepeleri'ndeki askeri üssüne onlarca katyuşa füzesi fırlattığını duyurdu.

AA'nın haberine göre, Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Golan Tepeleri'nde yer alan Keyla askeri üssündeki hava ve füze savunma karargahının vurulduğu belirtildi. Saldırıda onlarca füzenin kullanıldığı kaydedildi.

Açıklamada, saldırının, Lübnan'ın güneyi ya da Suriye üzerinden mi gerçekleştirildiğine dair detaylı bilgi verilmedi.

BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA: İSRAİL'E DESTEĞİMİZ TAM

Saldırı öncesinde tatilini yarı kestiği ve gelişmeleri takip etmek için başkent Washington'a döneceği açıklanan ABD Başkanı Joe Biden'ın, ulusal güvenlik yetkilileri ve kabine üyeleriyle Beyaz Saray'da bir araya geleceği, İran saldırısının görüşüleceği belirtildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın gelişmeler hakkında bilgilendirildiği, müttefiklerle sürekli iletişim halinde olduğu ifade edildi. Açıklamada, "İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı İsrail'in savunmasını destekleyecek" denildi. 

ÜRDÜN: HAVA SAHAMIZI İHLAL EDEN İHA VE UÇAKLARI VURACAĞIZ

Reuters'ın güvenlik yetkililerinin, Ürdün'ün hava sahasını ihlal eden İran'a ait İHA ya da uçakları, durdurmaya ve hava savunma sistemleriyle düşürmeye hazır olduğunu söylediğini aktardı. Ürdün ordusunun alarm durumunda olduğu radarlarla İHA hareketlerini izlediği belirtildi.

Devlet televizyonu, Ürdün'de acil durum ilan edildiğini duyurdu. Fakat daha sonra Ürdün Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Muhenned Mubaydin, acil durum ilan edildiği haberlerinin doğru olmadığını açıkladı. Mubaydin, gerçek dışı haber ve söylentilerin yayını durumunda hukuki işlemlerin başlatılacağı söyledi.

Sosyal medya platformları ve çeşitli uygulamalar üzerinden yayılan haberlerin birçoğunun asılsız olduğuna dikkati çeken Mubaydin, ülkede hayatın düzenli şekilde devam ettiğini ve vatandaşları endişelendirecek bir durum bulunmadığını vurguladı.

Saldırı haberi öncesinde Ürdün, "bölgedeki tehlikelerin artması" nedeniyle hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak kapatılacağını açıklamıştı.

Devlet ajansı PETRA'nın haberine göre, Ürdün Sivil Havacılık Düzenleme Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Ürdün hava sahasının yerel saatle 23.00'ten (TSİ 23.00) itibaren gelen, giden ve transit tüm uçuşlara "birkaç saat" kapatılacağı duyurulmuştu. Açıklamada, bu uygulamanın, gelişmelere göre güncellenip kontrol edileceği belirtilmişti.

İRAN: ÜRDÜN'Ü İZLİYORUZ, HEDEFİMİZ OLABİLİR

İran'ın yarı resmi Fars haber ajansına konuşan bir askeri kaynak, Ürdün'ü İsrail'e destek verecek bir hamleye karşı izlediklerini ve İran'ın bir sonraki hedefi olabileceğini vurguladı.

Haberde, "Askeri bir kaynak, Ürdün'ün eylemlerinin yakından takip edildiğini ve İsrail'i desteklemek için herhangi bir olası eyleme katılmaları halinde bir sonraki hedef olacağını söyledi" ifadelerine yer verildi.

 

DUVAR

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.