İran, Bağdat'ı Güney Tahran olarak görüyor

İran, Bağdat'ı Güney Tahran olarak görüyor

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, ülkesinin Tahran yönetimine uyguladığı yaptırımlardan dolayı İran’ın 50 milyar dolar zarara uğradını söyledi.

A+A-

ABD temsilcisi Brian Hook, Washington yönetiminin İran’a karşı yaptırımları ve bölgedeki sıcak gelişmeleri değerlendirdi.

 

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlara ilişkin Brian Hook, “İran’ın geçmişte yaptığı ticaretin önünü geçebilmenin faktörlerinden biri gelir kaynaklarını kurutmaktır. Böylece ülkenin davranışlarında değişiklik görürsünüz” dedi.

 

İran’ın yıllardır izlediği politikayı değiştirmek zorunda olduğunu aksi halde ABD’nin zorla değiştireceğini söyleyen Hook sözlerine şöyle devam etti:

 

“Sadece Petrol sektörüne uyguladığımız yaptırımlardan dolayı İran’ın yıllık geliri 50 milyar dolar zarara uğradı.  Petrol bu ülkenin en büyük gelir kaynağıdır. Biz petrolün yanında petrokimya ürünlerine de yaptırım uyguluyoruz.

 

İran’ın Avrupa’yla olan ticaretine engel olduk, bu nedenle ülkenin ekonomisi gün geçtikçe daralıyor. Tahran yönetimi şu an yaptırımlarla mücadele ediyor ve onların güdümünde çalışan güçlerin Ortadoğu’daki saldırılarını koordine edecek gücü kalmadı. İran 2 buçuk yıl öncesine kadar çok zayıf kaldı. Değişime kendileri bile karar vermezler ise biz onların değişmesini zorunlu hale getireceğiz çünkü paraları yok.”

 

Tahran’ın Bağdat üzerindeki hegemonyası hakkında da değerlendirmelerde bulunan Brian Hook şunları söyledi:

 

“Sanırım İran rejiminin Bağdat’ı Batı Tahran gibi görmesini herkes farklında. İran, Irak’ı kendi uzantısı haline getirmek istiyor. İran Ortadoğu ülkelerinin tamamında hâkimiyet sağlamayı amaçlıyor. Irak vatandaşlarının refahını düşünmüyor ve önemsemiyorlar. Bu konuya ilişkin Lübnan halkına sorabilirsiniz. Hizbullah Lübnan’ın zayıflaması için elinden geleni yaptı. Biz bu durumun Irak’ta yaşanmasını istemiyoruz. Huzur ve refah içinde egemenlik sahibi bir Irak’ın olmasını istiyoruz.”

 

ABD’li temsilci, İran dışında yaşayan bütün İranlı vatandaşların ekonomik anlamada daha fazla geliştiklerine şahit olduğunu söyledi.

 

İran İslam cumhuriyetinin iktidarı süresince İran tarihinin en kötü dönemini yaşadığını söyleyen Hook, “Gurbette yaşayan İranlılar ülkeleri ile gurur duyuyorlar, ama 40 yıllık İran rejiminin yönetim şeklinden olukça rahatsız. Geçtiğimiz 40 yılı, ülkenin en kötü dönemi olarak görüyorlar. Çünkü vatandaşların çıkarlarını en kötü şekilde temsil eden bir hükümet anlayışı var” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.