Irak'ta 'eşcinsel' kelimesi yasaklandı

Irak'ta 'eşcinsel' kelimesi yasaklandı

.

A+A-

Irak basınında "eşcinsel" kelimesinin kullanılması yasaklandı. Medyanın 'eşcinsellik' terimi yerine "cinsel sapkınlık' kelimesini kullanmaları gerektiği açıklanırken kararla "toplumun genel ahlakının korunmasının" hedeflendiği savunuldu.

 Irak basınında "eşcinsel" ve "eşcinsellik"" kelimelerinin kullanılması yasaklandı. Irak'ın resmi medya düzenleyicisi Irak İletişim ve Medya Komisyonu (CMC) yaptığı açıklamada, ülkede faaliyet gösteren tüm medya ve sosyal medya şirketlerine "eşcinsellik" terimini kullanmamaları, bunun yerine "cinsel sapkınlık" demeleri talimatını verdi. Irak İletişim ve Enformasyon Kurumu lisans verdiği tüm telefon ve internet şirketlerinin de bu kelimeleri kullanmalarını yasakladığını duyurdu.

PARA CEZASI DA İÇEREBİLİR

"Toplumun, genel ahlaka aykırı ve yabancı terimlere karşı korunmasının hedeflendiği" iddia edilen yasak kapsamına "toplumsal cinsiyet ya da cinsiyet" için kullanılan İngilizce "Gender" teriminin de alındığı açıklandı. Bir hükümet sözcüsü, kuralı ihlal etme cezasının henüz belirlenmediğini, ancak para cezasını da içerebileceğini söyledi.

Irak, eşcinsel cinsel ilişkiyi açıkça suç saymıyor, ancak ceza kanununda muğlak bir şekilde tanımlanmış hükümler, LGBTi+ topluluğunun üyelerini hedef almak için kullanılıyor. İsveç ve Danimarka'daki son Kuran yakma eylemlerine karşı Şii Müslüman gruplar protestolarında sık sık gökkuşağı bayrakları yakarken son iki ayda Irak'ın önde gelen partileri LGBTİ+ haklarına yönelik eleştirilerini de artırdı.

Dünyadaki yaşam koşullarının nasıl değiştiğini gösteren deneysel araştırma ve verileri sunan çevrimiçi bir yayın olan "Our World in Data'ya göre 60'tan fazla ülke eşcinsel cinsel ilişkiyi suç sayarken, eşcinsel cinsel eylemler 130'dan fazla ülkede yasal. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.