“Irak hükümeti Şengal Anlaşması’nda tek taraflı oyun çevirdi”   

“Irak hükümeti Şengal Anlaşması’nda tek taraflı oyun çevirdi”  

.

A+A-

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasında varılan Şengal Anlaşması’na ilişkin olarak Başkan Mesud Barzani’nin Ezidi işlerinden sorumlu danışmanı Şeyh Şemo’dan önemli açıklamalar geldi.

 

Aynı zamanda Irak Parlamentosu eski milletvekilli Şemo, Şengal Anlaşması’nın bekledikleri gibi gitmediğini ve Irak hükümetinin Şengal Anlaşması'nın uygulamasında tek taraflı oyun çevirdiğini iddia etti.

 

Şemo, Şengal Anlaşması’nda alınacak kararlardan ümitli olduklarını fakat durumun böyle gitmediğini belirterek “Şengal Anlaşması’yla ilgili alınan kararla birlikte güzel şeylerin gerçekleşeceğini düşündük maalesef öyle olmadı. Anlaşma şartlarının gerçekleşmesinde pratikte bir eksiklik var” dedi.

 

Bir anlaşmanın uygulamasında iki tarafında saha da olması gerektiğine dikkat çeken Şemo, “Çünkü eğer iki taraf arasında bir anlaşma yapılıyorsa uygulanmasının da yine iki taraf arasında yapılması gerekiyor. Sadece Irak tarafı Şengal’e gitti. yapılan anlaşma şartlarına ihtilaf oluşturarak bir oyun çevirdiler. Haşdi Şabi’nin olduğu yerleri kontrol ettiler” ifadesini kullandı.

 

Şengal’deki Haşdi Şabi ve PKK varlığına da değinen eski Iraklı parlamenter, Bağdat hükümetinin bu konuda gevşek olduğunu ifade ederek, Bağdat’ın Haşdi Şabi ile ilgili karar vermekte güçsüz olduğu ve Şengal’de taktik yaptığını söyledi.

 

Eski parlamenter Haşdi Şabi’nin Şengal’den çıkmaya hazır olmadığınıda dile getirdi.

 

Şengal Anlaşması, 9 Ekim’de Bağdat ile Erbil arasında imzalanmış ve Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Bağdat ile Erbil arasında ortak komite kurulması kararlaştırılmıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.