İpek Er için adalet isteniyor: Musa O. tutuklansın

İpek Er için adalet isteniyor: Musa O. tutuklansın

.

A+A-

Evrim Kepenek/Bianet

İpek Er’e “cinsel saldırıda” bulunan ve intihara sürükleyen Uzman Çavuş Musa O. hakkında "Nitelikli cinsel saldırı" suçundan açılan davanın duruşması bugün görülecek.

“Eril bir yargılama sürecinin içerisinde olduğumuzun bilincinde olsak da tüm bu erkek söylemlerinden sıyrılarak maddi gerçeğin/gerçek adaletin ortaya çıkarılması adına biz kadınlar bir aradayız ve başaracağız.

“Biz kadınlar hep birlikte güçlüyüz ve dayanışma ruhuyla adaletin tesis edilmesi için desteğimiz daim olacak.

"Gelin 1 Haziran saat 09.15 te Siirt 1.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasında hep birlikte olalım, kadın dayanışmasının gücünü ortaya koyalım.”

Bu kez adalet için seslerini yükseltenler İpek Er’in ailesinin avukatları.

Siirt'te İpek Er’e “cinsel saldırıda” bulunan ve intihara sürükleyen Uzman Çavuş Musa O. hakkında "nitelikli cinsel saldırı" suçundan açılan davanın 3. duruşması bugün görülecek. 

“Raporlara rağmen serbest bırakıldı”

Duruşma öncesinde bianet’e bilgi veren İpek Er’in ailesinin avukatları şu noktalara dikkat çekti:

İpek Er’in Musa Orhan tarafından cinsel saldırıya uğraması sonucunda Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Musa Orhan hakkında 16.07.2020’de verdiği gözaltı kararına istinaden 17.07.2020’de Musa Orhan Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca hazır edildi ve tutuklama istemiyle Siirt Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişse de adli kontrol alınarak yurt dışına çıkışının yasaklanmasına karar verildi. Tahliye edildi.

“Bu karara karşı yapılan itirazlar Siirt Sulh Ceza Hakimliğince reddedildi. Bu red üzerine Şırnak Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz edildi ancak bu itiraz da reddedildi.

“Bu süreçte ise İpek Er mağduriyetini adli mercilere taşıdı, ifadesinde intiharın eşiğine geldiğini belirtmiş olmasına rağmen savcılık süreci kadın lehine yürütülmedi.

"Yani kadının beyanı ve ATK raporu baz alınarak cinsel saldırı eylemine ilişkin suç şüphesinin kuvvetli düzeyde olduğu adeta görmezden gelindi ve sanık adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

“Bu gidişat içerisinde İpek Er artık yaşama amacını yitirecek boyuta gelmiş olsa gerek ki intihar etti ve ardından hastanede verdiği yaşam mücadelesi sonucunda hayatını kaybetti.

“Bunun akabinde Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan nitelikli cinsel istismar soruşturması kapsamında Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi Musa Orhan hakkında tensiple birlikte tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdi. Ancak sanık müdafi tarafından bu karara yapılan itiraz neticesinde sanık serbest bırakıldı.

“Dosyayı manipüle etmek istiyorlar’

“Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmalarda maalesef çoğu cinsel saldırı dosyasında yaşadığımız manipülatif tavırla karşı karşıya kalmış bulunuyoruz.

“Sanığın avukatları İpek Er’in ailesini ve avukatlarını hedef alır ağır ithamlarda bulunmuş, ailenin ve avukatların psikolojilerini duruşma anında olumsuz etkileyip duruşmanın seyrini kendi lehlerine çevirmeye çalıştı.

“Bu gibi birçok uygunsuz taktik yürütmeye çalışmışlarsa da erkek adaletin değil gerek adaletin sağlanması adına İpek Er’in ailesinin avukatları olarak kollektif bir çalışmalarımızın olumlu sonuçlanacağına dair inancımız tam.

'Eksik hususlar var'

“Bu kapsamda somut deliller, tanık beyanları ve ATK raporları neticesinde sanığın tutuklanması ve zabıt mümzi tanıkları dinlenmesi ile Batman CBS’deki dosyadaki tanıklar ile hastane görevlilerinin tanık olarak dinlenilmeleri, üniversite hastanesinde hormonal olarak cinsel beraberlik veya saldırı durumunda bir kadının vücudunun ne reaksiyon verdiği hususunda rapor aldırılması yönündeki taleplerimiz reddedildi.

"Sanığın kullandığı bildirilen cep numaralarına ilişkin HTS kayıtlarının celbi ve Facebook Türkiye temsilciliğine müzekkere yazılarak, sanık mağdure arasında varsa mesajlaşma dökümlerinin gönderilmesi talebimiz kabul edildi. Gelinen aşama neticesinde hala eksik hususlar giderilmeye çalışıyor.

“Bizler de sürecin takipçisi olmaya devam ediyoruz. Eril bir yargılama sürecinin içerisinde olduğumuzun bilincinde olsak da tüm bu erkek söylemlerinden sıyrılarak maddi gerçeğin/gerçek adaletin ortaya çıkarılması adına biz kadınlar bir aradayız ve başaracağız. Biz kadınlar hep birlikte güçlüyüz ve dayanışma ruhuyla adaletin tesis edilmesi için desteğimiz daim olacaktır.

"Gelin 1 Haziran saat 09.15 te Siirt 1.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada hep birlikte olalım, kadın dayanışmasının gücünü ortaya koyalım.”

Ne olmuştu?

Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşayan İpek Er., 7 Temmuz’da Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, uzman çavuş olarak görev yapan Musa O.’nun kendisine tecavüz ettiği iddiasıyla şikâyetçi oldu ve detaylı bir ifade verdi. 16 Temmuz 2020’de bir mektup bırakarak intihar girişiminde bulundu.

Ağır yaralı olarak Batman Bölge Hastanesi’ne kaldırıldı. İpek, 34 gün tedavi altında olduğu hastanede, 18 Ağustos'ta hayatını kaybetti.

Savcılık soruşturmasında ise Musa O.16 Temmuz’da gözaltına alınmış ifadesinin ardından tutuklamaya sevk edilmiş ancak adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı.

Başsavcılık bu karara itiraz etmiş; ancak itiraz kabul edilmemişti. Bu süreçte 27 Temmuz’da iddianame hazırlanmıştı. İddianame eksiklik nedeniyle iade edilince başsavcılık bu karara itiraz etmiş; itiraz kabul edilince savcılık iddianameyle birlikte tekrar tutuklama talep etmişti.

Sosyal medyanın da baskısıyla ilgili ağır ceza mahkemesince inleme tamamlandı, mahkeme iddianameyi ve tutuklama talebini kabul etti. Musa O. hakkında yakalamaya yönelik tutuklama kararı çıktı. Musa O. sosyal medya tepkileri sonrası tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Musa O.'nun avukatları tutuklama kararına itiraz etti, Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi itiraz kararını yerinde buldu ve 25 Ağustos 2020 Salı gecesi O. cezaevinden tahliye edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.