İngiltere'de mahkemeden Assange aleyhine karar: ABD'ye iade edilebilir

İngiltere'de mahkemeden Assange aleyhine karar: ABD'ye iade edilebilir

.

A+A-

WikiLeaks kurucusu Assange'ın ABD'ye iade edilmesi yönünde verilen karara yaptığı itiraz reddedildi. Karara itiraz eden Assange'ın avukatları İngiltere İçişleri Bakanı'nın vereceği kararı da bekliyor.

İngiltere’nin başkenti Londra'da Yüksek Mahkeme, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesine ilişkin mahkeme kararına yapılan itirazı reddetti. İngiltere Yüksek Mahkemesi'nden bir sözcü, "Başvurunun tartışılabilir bir hukuk noktası oluşturmaması gerekçesiyle başvuru Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi" açıklaması yaptı.

Assange'ın davasında müdahilliği üstlenen hukuk bürosu Birnberg Pierce ve avukatı Barry Pollack ise karara tepki gösterdi. Hukuk bürosundan yapılan açıklamada söz konusu karara ilişkin temyiz haklarının tükenmediği ve kararın, iade talebini değerlendiren alt mahkemeye sunulacağı belirtilerek İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından karara ilişkin bir karar verileceği de belirtildi. Assange'ın avukatı Barry Pollack da yaptığı açıklamada Yüksek Mahkeme'nin kararının "hayal kırıklığı" olduğunu ifade ederek "Assange'ın ABD'ye iade edilmemesi için hukuk mücadelesinin devam edeceğini" ifade etti.

'ASSANGE'IN CEZAEVİNDE CAN GÜVENLİĞİ YOK'

ABD, İngiltere'de Belmarsh Cezaevi'nde tutulan 50 yaşındaki Assange'ın WikiLeaks aracılığıyla çok sayıda gizli ABD askeri kayıtları ve diplomatik yazışmaları yayınlaması nedeniyle ülkeye iadesini ve yargılanmasını istiyor. Assange'ın avukatları ise ABD'nin Irak'ta savaş suçlarını ortaya çıkardığı için hakkında ağır hapis cezaları istenen Assange'ın iade edilmesi halinde cezaevinde intihar riskinin çok yüksek olduğunu belirtiyor. 

İngiltere Yüksek Mahkemesi, Assange'ın iadesi talebinin reddi yönünde çıkan karara itiraz hakkı verdiği ABD'nin yaptığı itiraz başvurusundan sonra ABD lehine karar vermişti. Assange, Yüksek Mahkeme'nin Aralık 2021'de kendisinin ABD'ye iade edilmesine dair kararına itiraz etmek için başvuruda bulunmuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.