İlham Ahmed: Rejim, diyalog yolunu tercih etmiyor, ABD Rojava'da kalmalı!   

İlham Ahmed: Rejim, diyalog yolunu tercih etmiyor, ABD Rojava'da kalmalı!  

.

A+A-

Demokratik Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed, ABD’de kim başkan olursa olsun Rojava’daki güçlerini bölgede tutmaları gerektiğini belirtti.

Newsline Enstitüsü’nün düzenlediği etkinlikte, Rojava’daki gelişmelerle ilgili soruları yanıtlayan Ahmed, Kürtlerin öncüllük ettiği güçlere yardım etmenin ABD çıkarlarıyla uyuştuğunu söyledi.

Al Monitor’da yer alan haberde, ABD’nin Rojava’daki politikasına yönelik olarak açıklama yapan Ahmed, “ABD’nin bölgedeki stratejisinin, Kürtler ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile birlikte terörizmle savaşarak, Rojava topraklarını korumalarını umuyoruz” dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde gerçekleşen çekilme planının ardından bölgede yaşanan Türkiye operasyonlarını hatırlatan Ahmed, “ABD, gelecekte bir daha geri çekilmeyi planlamamalı” şeklinde konuştu.

ABD’nin yıllarca IŞİD’le beraber savaştığı müttefiklerini koruyacağını dile getiren İlham Ahmed, Kürtlerin bölgede yeni bir geri çekilme senaryosu ile karşılaşmak istemediğine dikkat çekti.

“Kamışlo’da rejim yanlıları ile Asayiş arasındaki çatışmalar”

Ahmed, Şam rejimine bağlı milis güçleri ile İç Savunma Güçleri (Asayiş) arasında yaşanan Kamışlo çatışmaları hakkında da konuştu.

Ahmed çatışmalarla ilgili olarak, rejim yanlısı milislerin Tayy bölgesinden çekildiğini ancak hala bölgenin bir kısmında sınırlı sayıda olarak varlıklarını sürdürdüklerini belirtti.

Kürtlerin savaşın bölgede yeniden hakim olmasını istemediğini dile getiren Ahmed, rejim yanlısı milislerin bölgeyi tamamen terk etmesi gerektiğini söyledi.

Rejim yanlısı milislerin Kamışlo’da her zaman sorun çıkarttığına dikkat çeken Ahmed, bu kişilerin bölgede hukuksuz bir şekilde rast gele tutuklama yaptıklarını söyledi.

“Rejim ile Özerk yönetim arasındaki müzakereler başarısız oldu”

Öte yandan Ahmed, Özerk Yönetim ile Şam arasında müzakerelerinde başarısız olduğunu belirtti.

Ahmed, “ Rejimle bir çok kez müzakere yapmayı istedik ancak sorunları diyalogla çözmeyi kabul etmediler” dedi.

“Esad yeniden Başkan seçilecek”

Ahmed Suriye de yapılması planlanan seçimlere ilişkin ise, “Herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Başkan değişmeyecek” dedi.

Ayrıca İlham Ahmed, Rojava’da bulunan IŞİD’li tutuklular hakkında da BM ülkelerine seslenerek kamplarda bulunan IŞİD’li vatandaşları alma konusunda uyardı.


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.