İki ülke, Ezidilere karşı işlenen suçlar için ekip oluşturuyor

İki ülke, Ezidilere karşı işlenen suçlar için ekip oluşturuyor

.

A+A-

 Fransa ve İsveç, IŞİD'in Ezidi Kürtlere karşı işlediği suçları araştırmak üzere ortak bir ekip kuruyor.

Avrupa Birliği Yargı Ajansı (Eurojust), Ezidi Kürtlere karşı 2014 ve sonrasında çeşitli suçlar işleyen IŞİD militanlarını araştırmak için bir ekip oluşturmaya karar verdi.

Ekibin amacı "büyük uluslararası suçlar işleyen yabancı teröristler; Suriye ve Irak'taki silahlı çatışmalar sırasında Ezidi azınlığa karşı işlenen soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları”nı araştırmak olarak açıklandı.

Eurojust’tan yapılan açıklamaya göre ekip, Irak ve Suriye'de terörist militanlar tarafından işlenen suçların kurbanlarını ve tanıklarını dinlemeye odaklanacak.

Eurojust ayrıca Irak ve Suriye'de de mağdurların başvuracakları yasal yollar, atacakları adli adımlar ve sanıklara karşı bir dizi farklı yasal yolun işletilmesi için danışmanlık yapacak.

Ekip UNITAD ile çalışacak

Fransa ve İsveç'ten gelen ekip, Irak'taki IŞİD suçlarına ilişkin iddiaları araştırmak için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNITAD) ile birlikte çalışacak.

Eurojust'tan yapılan açıklamada, "Eurojust merkezli soykırım ağının temel amacı, savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı suçlar konusunu ele almaktır. Bu ağ, adaleti sağlamak için terörizm ve uluslararası suçları soruşturmak için bir dizi dosyayı bir araya getiren yargıyı aktif olarak destekliyor” denildi.

Geçen yıl Almanya ilk kez, bir IŞİD militanını soykırım suçundan mahkum etti.

Böylece ilk kez bir mahkeme, IŞİD'in Ezidi Kürtlere karşı işlediği suçları tanımlamak için “soykırım” kelimesini kullandı.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.