Hemin Hewrami: Yasa şovenist aklın ürünü

Hemin Hewrami: Yasa şovenist aklın ürünü

.

A+A-

Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami, Kürdistan Bölgesi aleyhine maddeler içeren borçlanma yasasının Irak Parlamentosu’nda onaylanmasına tepki göstererek “Yasa şovenist aklın ürünü. Tüm ortaklık ve federalizm prensiplerinin ayaklar altına alınmasıdır” dedi.

K24 haber bültenine bağlanan Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami, Irak Parlamentosu’nda Kürdistan Bölgesi aleyhine maddeler içeren ve Kürt temsilcilerin boykot ettiği oturumda kabul edilen borçlanma yasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Kürdistan halkının rızkını kesmek için pusu kurulmuştur” diyen Hemin Hewrami, “Söz konusu yasa şovenist aklın ürünüdür. Tüm ortaklık ve federalizm prensiplerinin ayaklar altına alınmasıdır. Anayasanın ilgili tüm maddeleri ihlal edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Yasanın onaylandığı oturumun Kürt halkına karşı bir gösteri haline dönüştüğünü belirten Hewrami, “Yasayı düzenleyenler ve onaylayanların asıl amacı; Kürdistan Bölgesi’nin kazanımlarını zayıflatmak, Kürdistan halkını açlığa mahkûm etmek ve petrol fiyatlarının düşmesi ile yeni tip coronavirüsün (Covid-19) yarattığı ekonomik krizi derinleştirmektir” şeklinde konuştu.

Kürdistan Parlamentosu olarak yasanın onaylanmasını sert biçimde kınadıklarını hatırlatan Hewrami, gerekli tüm adımları atacaklarını vurguladı.

Bugün 3 başkanlığın (bölge başkanlığı, parlamento başkanlığı, hükümet başkanlığı) bir araya geldiği toplantıda Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Bağdat hükümeti arasındaki müzakerelerin ve anlaşmanın tüm belgelerini ele aldıklarını ve bunları Salı günü düzenlenecek oturumda Kürdistan halkıyla paylaşacaklarını ifade etti.

Irak’taki siyasi güçlerin ilk defa anayasayı ihlal etmediğini, defalarca Kürdistan halkının hak ve kazanımlarını engellemeye çalıştıklarını belirten Hewrami, “Yine de sorunun diyalog yoluyla çözümünden ve tüm tarafların bu süreci en az zararla atlatmasından yanayız” dedi.

Kürtlerin isteği dışındaki yasanın Irak Parlamentosu’nda kabul edilmesi üzerine Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Irak Cumhurbaşkanlığı ve Kürdistan Parlamentosu Başkanlığından tepki açıklamaları yapılmıştı.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.