Haiti'de 13 çete üyesi diri diri yakılarak öldürüldü

Haiti'de 13 çete üyesi diri diri yakılarak öldürüldü

.

A+A-

Çete şiddetinin pençesindeki Haiti'de polisin durdurduğu araçlarından inen 13 kişi olay yerine toplanan kalabalık tarafından diri diri yakılarak öldürüldü. Polis, kalabalığın grup üyelerini güvenlik güçlerinin elinden nasıl aldığı konusunda bilgi vermedi.

Karayip ülkesi Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'te, çete mensubu oldukları öne sürülen 13 kişi, öfkeli bir kalabalık tarafından dövüldükten sonra diri diri yakılarak öldürüldü. Haiti emniyet yetkililerine göre olay, polisin grup üyelerinin araçlarında arama yaptığı sırada meydana geldi. Kalabalığın benzine bulanmış araba lastikleriyle dövdüğü grup üyelerini daha sonra ateşe vererek öldürdüğü açıklandı. Polis, kalabalığın grup üyelerini güvenlik güçlerinin elinden nasıl aldığı konusunda bilgi vermedi.

BM'YE GÖRE ÜLKEDE 'SAVAŞ ORTAMI' VAR

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Haiti'de Devlet Başkanı Jovenel Moise'in Temmuz 2021'de öldürülmesinden bu yana istikrar sağlanabilmiş değil. Birleşmiş Milletler'in (BM) dün yayımladığı bir raporda ülkedeki güvensizlik, savaş halindeki ülkelerinkiyle aynı seviyeye yükseldi.

Raporda rakip çetelerin hakimiyet alanlarını genişletmek için birbirleriyle ve polisle çatışmaya devam ettiğine yer verildi. BM'ye göre çete şiddetinde sadece 14-19 Nisan tarihleri arasında 18'i kadın ve ikisi çocuk olmak üzere yaklaşık 70 kişi öldü.

Çete şiddeti nedeniyle birçok okul ve sağlık merkezi kapandı. Şiddet olayları halkın tüketim maddeleri ve hizmetlere erişimine de sekte vuruyor. BM raporunda "Haiti halkı büyük bir insan hakları krizi ve insani acil durum yaşamaya devam ediyor" dendi.

DEVLET BAŞKANI BİRÇOK KEZ 'ULUSLARASI GÜÇ' ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Devlet Başkanı Moïse'in öldürülmesinden sonra Başbakan Ariel Henry, başkentin yaklaşık yüzde 60'ına hâkim olan çeteleri dizginleyemedi.Henry ve Birleşmiş Milletler yetkilileri, daha önce birçok kez ülkeye, polise çetelerle savaşında yardımcı olacak bir uluslararası güç gönderilmesi çağrısında bulundu.

Şimdiye kadar hiçbir ülke böyle bir güce katkıda bulunma sözü vermedi. ABD Yönetimi, bu çabalara Kanada'nın önderlik etmesini istiyor. Fakat Kanada Başbakanı Justin Trudeau bunu reddediyor. Başbakan Ariel Henry, ertelenen seçimlerin yapılabilmesi için ülkede önce güvenliğin sağlanması gerektiğini söylüyor.

500'DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

Ülkede silahlı grupların çatışması nedeniyle 2022'nin nisan ayından bu yana 500'den fazla kişi yaşamını yitirirken 3 bini aşkın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Haiti'deki toplumsal huzursuzluk; 2021'de Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, yine aynı yıl ağustosta meydana gelen ve 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına yol açan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, insan kaçırma ve şiddetin artmasıyla son bir yılda önemli ölçüde derinleşti. Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40'ı gıda yardımlarına bağımlıyken kronik hale gelen çete çatışmaları da yüzlerce kişinin ölümüne ve binlercesinin yerinden edilmesine yol açmıştı. (Kaynak, DIŞ HABERLER)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.