Gürpınar’daki mermer ocağı için çevre komisyonu kuruldu: Tehlike arz ediyor

Gürpınar’daki mermer ocağı için çevre komisyonu kuruldu: Tehlike arz ediyor

.

A+A-

 Van'ın Gürpınar ilçesine  bağlı Yurtbaşı (Şêxan) köyü sakinleri köylerinin yakınına taş ocağı yapılmasına karşı çıkarken, Gürpınar Kaymakamlığı bünyesinde kurulan komisyon tarafından hazırlanan rapor hazırlandı. Raporda, mermer ocağının hem hayvancılık için hem de bölgedeki köy için tehlike arz ettiği belirtildi. 

Yurtbaşı köyü sakinleri uzun zamandır köye yapılmak istenen mermer ocağına karşı duruyor. İki gün önce iş makinelerine karşı duran köylülere müdahalede bulunulmuş ve 4 köylü gözaltına alınmıştı. Mermer ocağı nedeniyle bölgedeki 40 ahır yıktırılmıştı.

Tepkiler üzerine ve mahallelinin de talebiyle Gürpınar Kaymakamlığı bölgede inceleme yapmak amacıyla komisyon kurdu.

Özel İdare Müdürü, Yazı İşleri Müdür Vekili, İlçe Tarım Müdürü, Milli Emlak Şefi, Sağlık Grup Başkanı ve Asb. Kd. Ust Çavuş ile Tapu Sicil Müdürü’den oluşan komisyon incelemelerde bulunarak rapor hazırladı.

Raporda şu tespitlere yer verildi:

“-İşyerinde tespit sırasında çalışan işçi olmadığı için bu yönde herhangi bir sağlık problemi saptanmadı. Vatandaşlar açısında; mermerin toz olarak doğaya ve toplu yaşam alanlarına ulaştığı taktirde solunum yolları ile ilgili sıkıntısı olan hastalar için sağlık sorunu yaratacağı,

-Mermerin çıkarılacağı alanın yüksek tepenin yamacında olması ve hemen aşağısında köy yerleşimi ve hayvan barınaklarının olması nedeni ile çalışma alanı çevresinde herhangi bir engelleyici bariyer vs. gibi önlemler alınmadığı için tehlike arz ettiği.

-Yurtbaşı köyünde mermer ocağının bulunduğu alanda tarımsal faaliyet yapılan alanların ufak olması ve söz konusu yerin taşlık olmasından dolayı işletilmesinde bir sakınca olmadığı, ancak meraya giden hayvanların yol güzergahı olduğundan hayvanların meraya gidiş ve dönüşlerinde tehlike arz edeceği tespit edilmiş olup, iş bu rapor tarafımızdan imza altına alınmıştır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.